Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Han hyr ut källaren till flyktingar

Landets kommuner har fått i uppdrag av regeringen att lösa frågan om boende för flyktingar i Sverige. I Nacka utanför Stockholm bestämde sig Kåre för att hjälpa till.

Genom att bygga om sin källare till en lägenhet kunde Kåre erbjuda kommunen en bostad att hyra ut till nyanlända.

– Just nu bor ett par från Syrien i lägenheten, säger Kåre.

Efter en lång karriär som civilekonom är han numera pensionär och säger att han drog igång källarombyggnaden när han hösten 2015 förstod vilken besvärlig utmaning Sverige stod inför.

– Alla partier är i dag väldigt upptagna av att komma med politiska lösningar på flyktingkrisen. Som jag ser det finns det ingen bra politisk lösning som kan klara både integration och boende. Även civilsamhället måste engageras och det är jätteviktigt att de nyanlända får närkontakt med vanliga svenskar. Nu finns en tendens att svenska folket sitter kvar på läktaren och kräver att kommunerna och staten ska fixa allt, säger Kåre.

Läs även: Fem lärosäten ska utbilda utländska ekonomer

Han bor i hus. För att kunna hyra ut källaren behövde tvättstugan byggas om till kök, dusch och toalett. Egen ingång och sovrum fanns redan där de numera vuxna barnen huserat. När allt började bli klart kontaktade han kommunen för att höra om det fanns intresse att hyra lägenheten för nyanlända.
– Tillfälliga modulhus och flyktingboenden skapar spänning. Att klumpa ihop många nyanlända på ett ställe blir skrämmande och skapar motsättningar både mellan grannar och med kommunen. Dessa motsättningar skulle helt kunna undvikas om fler privatpersoner börjar hyra ut. Jag har räknat ut att om två villaägare av hundra erbjuder att hyra ut delar av sin villa så skulle Nacka kommun helt slippa bygga om skolor och uppföra tillfälliga modullägenheter.

Bland Kåres grannar har initiativet varit uppskattat och han har bemötts med lovord. Några av grannarna har också intresserat sig för idén och står i begrepp att hyra ut bostadsdelar som står tomma.

Läs även: Från management till välgörenhet

Som hyresvärd till kommunen får han inte välja vem han ska hyra ut till. Hittills har Kåre haft två olika par boende hos sig. När det första paret fick ett eget förstahandskontrakt en bit från Stockholm flyttade de vidare och in flyttade ett nytt par från Syrien.
– För mig, och oss, har det fungerat jättebra. För min del för det också med sig att jag får en helt annan förståelse och inblick i vad som händer Mellanöstern. Det är en konflikt som påverkar hela världen, men det är också väldigt jobbigt att komma så nära.

Kan din bakgrund som civilekonom ha spelat in i att du kände att du ville engagera dig?
– Ja, kanske. För tjugo år sedan jobbade jag som ekonom på kommunen. Under de tio år som jag var anställd blev jag väldigt medveten om de höga förväntningar som vi medborgare ställer på våra kommuner och vilka beslut och prioriteringar som måste göras för att medborgarna ska gagnas på bästa sätt. Det har gjort att jag i dag kan leva mig in hur Nacka på olika sätt försöker hantera den svåra fråga som kommunen fått i uppdrag att lösa.

Mer från:

Mer på civilekonomen.se