Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Kvinna i ljusgrå kavaj och glasögon delar ut priset årets kommunalekonom till man i svart kavaj, ljusblå skjorta och glasögon.
KEF:s ordförande Annika Hellberg delar ut priset till Henrik Berggren, årets kommunalekonom 2019.

Han är årets kommunalekonom 2019

Årets kommunalekonom utsågs nyligen för 31:a året i rad. Priset gick till konsulten Henrik Berggren som får utmärkelsen främst för sina ekonomiska analyser. Pristagaren beskriver sig själv som en "handlingens man snarare än en snackis" och anser att landets kommuner behöver tänka långsiktigt.

Årets kommunalekonom 2019 är konsulten Henrik Berggren. Han beskriver sig själv som en praktiskt inriktad kommunalekonom. Vid utnämnandet var han konsult på PwC, han har tidigare arbetat på SKL Men bytte i september till en tjänst i Stockholmsförorten Täbys kommunledning.

Läs mer: Staten behöver fler ekonomer

–Jag är ganska hands on. Inte så mycket snack, men jag är noga med att förklara vad jag gör. Lyckas man kombinera de här två delarna blir det ofta bra, säger Henrik Berggren.

Han får utmärkelsen främst för sina ekonomiska analyser, både på kommun- och sektornivå. Han har också utvecklat en modell för långsiktiga finansiella analyser som har används i många kommuner och regioner och han har därmed bidragit till att öka intresset för denna typ av analyser.

– För att kunna upprätthålla en god ekonomisk hushållning måste en kommun ha ett längre perspektiv än tre år. Du måste veta vad som finns runt hörnet, vilka investeringar som behövs och hur befolkningen kommer att förändras.

Läs även: Gör skillnad som ekonom

Henrik Berggren är också väl förtrogen med det kommunala utjämningssystemet och har bland annat varit engagerad i den senaste utredningen av kostnadsutjämningssystemet.

I september klev han in på kommunledningen i expansiva Täby i rollen som ekonomisk analytiker.

– Jag blir någon form av kitt. En strateg som följer upp var pengarna tar vägen. Även när man växer går det att köra i diket så det gäller att man håller ordning på siffrorna.

Läs också: Förra årets kommunalekonom


Bli medlem

Söker du nytt jobb?  Du som medlem har tillgång till allt från cv-hjälp till karriärrådgivning.

 

 

 

Om Årets Kommunalekonom

Utmärkelsen delas ut av Kommunalekonomernas förening. Syftet med priset är att uppmuntra forskare, konsulter, ledare och anställda i den svenska offentliga sektorn att dela med sig av sina erfarenheter och idéer samt att uppmuntra forskning kring ledarskap och ekonomi i Sveriges kommuner, landsting och regioner. Förutom äran får pristagaren ett stipendium på 20 000 kronor.

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se