Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Hållbarhetstänk – en av framtidens viktigaste frågor för ekonomer

Ibland låter det som att tekniken är det enda vi någonsin kommer jobba med i framtiden. Digitaliseringen i all ära, men de ekonomer som vill utvecklas i jobbet har fler trender att titta på än bara tekniken. Att tänka hållbart är en av de hetaste trenderna för framtidens mest attraktiva ekonomer.

Hållbarhet blir allt viktigare för företagen – och som ekonom kan du bidra med mycket för att arbetsplatsen (och du själv) ska få en mer miljövänlig hållning.

Läs också: De nya filantroperna ställer krav och mäter effekter

Hållbarhetsfrågan har gått från att ligga i periferin till att bli en central del av företagens kärnaffär – från produktion till distribution. Idag är en hållbar affär inte bara en förutsättning för att kunna sälja produkterna, utan också för att rekrytera ny kompetens.

Det berättar Markus Ekelund, grundare av och vd på konsultföretaget 2050 som bland annat hjälper företag kring hållbar affärsutveckling och kommunikation.

Men vad kan en ekonom göra för att bli mer hållbar? En sak är det personliga engagemanget; att jobba för att bolaget blir hållbart på ett mer praktiskt och vardagligt plan. Det kan handla om allt från sopsortering på jobbet till videomöten istället för affärsresor med flyg. Markus Ekelund säger dock att ekonomer framförallt kan bidra till att föra in ett större hållbarhetsperspektiv i bolagens affär.

Läs också: Hållbarhet en allt hetare kompetens hos ekonomer

– Om man är redovisningsekonom kan man arbeta för att bolaget ska göra ett bokslut över hållbarhetsarbetet på samma sätt som man gör ett för ekonomin. Eller om man jobbar med investeringar kan man sträva efter att företagets investeringar ska analyseras inte bara ur ett finansiellt utan också hållbart perspektiv, säger han.

Samtidigt klarar du dig inte utan IT-kunskaper. Ekonomer som kan både it och ekonomisk analys kan inte bara delta i framtiden utan även påverka och leda utvecklingen av den. Läs mer i vårt reportage om digitaliseringen.

 Du kan också läsa mer om mjuka värden som är något som blir allt viktigare för framtidens ekonomer som vill hålla sig anställningsbara.

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se