Håll glöden vid liv
Tron på den egna förmågan och förväntningar inför en ny uppgift eller en kurs gör dig mer ihärdig. Men det är ditt tänkesätt som avgör om du ska orka kämpa vid en motgång, säger Alva Appelgren, doktor i kognitiv neurovetenskap och författare till boken Motiverad: Feedback, mindset och viljan att utvecklas.
Läs mer: Så lockar du fram medarbetarnas superkrafter
De som har ett dynamiskt tänkesätt värdesätter övning och anser att det är genom att lära sig nytt de utvecklas. Andra som har ett statiskt tänkesätt tror att de ska kunna lära sig saker utan att anstränga sig. Det kan göra att de lättare ger upp med förklaringen ”Det här är inte min grej.”

– Det är inte roligt att känna sig dålig, säger Alva Appelgren. Tänk istället på tidigare erfarenheter, sådant du lärt dig genom att öva flitigt. Om motsatsen gäller, att det går lätt för dig skryt inte. Var lyhörd för vad andra tycker och fundera över hur du kan bidra med tips.
Tomas Jungert, docent i psykologi vid Lunds universitet med motivation som specialitet, tycker att vi ska skilja på yttre och inre motivation. Det förstnämnda handlar om att få belöningar och status. Det andra att det är ett nöje att gå till jobbet.
Läs också: Slipp avundsjuka på jobbet
För att uppleva inre motivation ska tre behov vara uppfyllda, menar han. Du ska känna att du är duktig på det du gör och att det finns möjlighet att utvecklas på arbetsplatsen. Ni ska inom arbetsgruppen kunna påverka hur, var och när arbetsuppgifter ska utföras. Det ska finns en samhörighet och empatisk anda inom arbetsgruppen. På lång sikt betyder kollegors stöd mest för motivationen, men viktigast är friheten i arbetet.

– Du får inte känna dig som en schackpjäs som chefen flyttar runt efter exakt bestämda regler. Det värsta en chef kan göra är att vara för kontrollerande och styrande, säger Tomas Jungert.
För de som dignar under krav på att dokumentera och skriva rapporter och som tycker att det stjäl tid från intressantare och viktigare uppgifter måste chefen förklara varför denna administration är meningsfull.
Svepande feedback som ”Du har jobbat jättebra” eller beröm som ”Du har en begåvning för det här” ger inte så mycket. Det är själva ansträngningen och insatsen bakom prestationen som bör uppmärksammas. Belöningar och bonusar sporrar tävlingsinriktade medarbetare men de ökar inte välbefinnandet enligt Tomas Jungert. Konkurrensen hårdnar och systemet ger en signal att du måste prestera mer för att duga.
Läs om: Stressignalerna du ska se upp med
– Men chefer bör tänka på att vissa medarbetare kanske vill ha ett liknande intressant projekt som de tidigare jobbat med hellre än bonus, säger Alva Appelgren.
– Stark inre motivation kan vara strävan efter att nå din drömposition. Då känns det meningsfullt att utveckla din kompetens även om det kräver ansträngning, säger Tomas Jungert.
Läs även: Feedback framgångsfaktor
Bli medlem
Civilekonomerna avser att gå samman med Jusek och bilda ett nytt och modernt fackförbund. Här kan du läsa mer om det planerade samgåendet.
Tomas Jungerts tips
Hitta meningsfullheten i alla arbetsuppgifter.
Sök stöd hos kollegor du trivs med.
Se till att utveckla din kompetens.
Testa nya sätt att utföra arbetsuppgifter.
Våga be chefen om ökad flexibilitet.
Sträva efter att nå din drömposition.
Alva Appelgrens tips
Lär dig vilka faktorer som påverkar din motivation.
Reflektera över hur du ser på ansträngning och talang.
Fundera över vilken drivkraft du har för att ta dig an ett projekt.
Stöter du på en motgång, överväg om du kan ha satt för höga mål.
Kom ihåg att ansträngning är bra, det är då du lär dig något.