Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Hähnel: AI-tekniken både fridstörare och frälsare

I företagets reception såg vi oss själva i realtid på en stor tv-skärm som gav varje ansikte i gruppen en liten ram. Ramen följde ansiktet hur vi än rörde oss, datorn analyserade blixtsnabbt huruvida personerna var vuxna eller barn, män eller kvinnor, angav ålder med nästan perfekt precision samt gav alla ett id-nummer.
Fredrik Hähnel

Kina har satt upp 172 miljoner kameror i landet. Efterlysta personer får allt svårare att gömma sig eftersom offentliga platser i kinesiska städer är så övervakade att snart inte ens en trafikförseelse undgår statens vakande öga. Polisen kan identifiera en misstänkt person i nästan vilken vägkorsning eller folksamling som helst. Teknikens ansiktsigenkänning har en träffsäkerhet på 99,5 procent och hittar enskilda individer i folksamlingar med flera tusen personer. Mjukvaran känner också igen upp till 16 ansiktsuttryck hos kunder i butik, om en anställd slappar framför datorn eller om en chaufför börjar somna till framför ratten.

Läs också: Oväntat få oroliga för digitaliseringen 

Vill man se in i framtiden och vart artificiell intelligens, AI, kan ta oss är Kina ett bra land att börja i. Företaget jag besökte tillsammans med en grupp svenska investerare heter Sensetime och tillverkar kameror och mjukvara för ansiktsigenkänning. Sensetime grundades 2015 och har idag 1 500 mjukvaruutvecklare. Det är bara ett av Kinas framgångsrika företag inom AI. Bank- och försäkringsbolaget Pingan har till exempel 22 000 mjukvaruutvecklare för att ta fram applikationer inom AI, fintech, blockchain och cloud. Mängder av incitament i form av skatterabatter, bidrag och statliga investeringsfonder har satts upp. År 2014 satte Kina upp 66 000 inkubatorer.   Landets regering sade förra året att man år 2030 ska vara världsledande på AI. Hela landet mobiliseras på ett sätt som bara verkar möjligt i enpartistaten Kina. Frågan är om USA, med Donald Trump i spetsen, kommer kunna stoppa landets framfart inom AI. 

Läs också: Digitaliseringen handlar om människor

Medan heta diskussioner blossade upp i USA och Europa i spåren av Facebook-Cambridge Analytica-skandalen så förs relativt få liknande diskussioner i Kina. Kanske är man redan van vid tanken på att staten sedan länge har totalkoll på befolkningen. Och medan många västerlänningar för 10-20 år sedan var övertygade att kineserna aldrig skulle kunna gå från att kopiera till att bli innovativa så är de flesta överens om att kinesiska applikationer som WeChat, Weibo och Alipay ligger långt före sina amerikanska konkurrenter Facebook, Twitter och ApplePay idag. Många tror också att framtidens obemannade snabbmatsrestauranger, varuhus och mataffärer först på allvar kommer att breda ut sig i Kina. Visst fick Amazon stor uppmärksamhet när man lanserade sin första ”just check out” butik utan personal i USA. Men Alibaba och Tencent har redan lanserat de obemannade kedjorna EasyGo och Hema där man scannar sin QR kod i mobilen när man går in i butiken, tar sina varor och när man går ut dras betalningen automatiskt. I Beijing har KFC ihop med kinesiska internetföretaget Baidu lanserat den första restaurangen där kameror analyserar kundernas ålder, kön och humör och rekommenderar därpå en meny baserad på analysen.

Läs också: Snart är din kollega AI-driven

Men vad händer med överflödiga arbetare och servicepersonal? Landets befolkning uppgår till 1,4 miljarder människor. Tio miljoner nya jobb behöver skapas årligen för att undvika ökad arbetslöshet och social oro. Enligt Mc-
Kinsey kommer Kinas produktivitet att öka markant kommande år, hälften av alla jobb i Kina kommer att påverkas och flera hundra miljoner arbetstillfällen riskerar försvinna helt eller delvis. Redan idag är mindre städer i Kina fulla med understimulerade människor utan arbete. Riskerna för upplopp och missnöje lär öka om fler blir arbetslösa. Kanske är det därför Kinas regering valt att själva använda AI-teknik? För att filma och analysera sin befolkning så att de, likt filmen ”The minority report”, hinner upptäcka brott och upplopp redan innan de begås.

Läs också: I Kina betygsätts varenda medborgare

Fredrik Hähnel

Fredrik Hähnel är chef för SEB i Kina. Han har bott och arbetat i Kina i över 15 år.

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se