Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Grupptryck viktigare än pengar när vi fattar beslut

Det är grupptrycket, inte ekonomiska faktorer, som har den största påverkan kring de beslut vi tar. Det menar Per Kristensson, professor i psykologi vid Centrum för tjänsteforskning på Karlstads universitet.

En ny studie från Karlstads universitet visar att det är synliga beslut som gör att vi väljer en sak till förmån för en annan. Ekonomiska faktorer har en mindre avgörande roll. Per Kristensson är en av dem som ligger bakom studien där man undersökt människors benägenhet att handla ekologiskt. Den visar att psykologiska faktorer som grupptryck är mycket viktigare i människors beslutsvardag än vad man trott.

– Grupptrycket är väldigt viktigt, särskilt när vi inte vet om att det är grupptryck. Vad andra säger, tänker och våra sociala relationer spelar större roll än ekonomin, säger Per Kristensson.

Läs också: När moralen krockar med vardagen

Per Kristensson menar att för att få människor att göra på ett visst sätt, som att exempelvis köra mindre bil och åka mer kollektivt, behöver människor höra om hur behagligt det är ha en stund för sig själv på bussen eller att man träffar sina vänner i kollektivtrafiken och det blir en stund av social samvaro. Det är alltså grupptrycket, inte politiska klappar på huvudet eller höjda avgifter som avgör:

– Se på hur inställningen till rökning har förändrats. På 1950-talet var den som rökte ung, vågad, lite farlig och självständig. Det har visat sig att klappar på huvudet med ökade priser, skatter och otäcka bilder på cigarettpaketen inte avskräcker. Men i dag är samhällstrenden att det inte är coolt att röka. Rökning visar att man inte kan kontrollera sina egna begär och det gör att man slutar – därför minskar rökningen.

Frågan om inställningen till rökning har varit en långsam process i samhället, men han tar också ett hypotetiskt exempel på hur exempelvis klimatkompenserade flygbiljetter skulle kunna bli synliga och människor ändra inställningen snabbare:

– I dag ser ingen på flyget om du lagt ut pengar för utsläppsrätter. Men om du enkelt uttryckt skulle få en drink och en påse jordnötter på flygplanet, då skulle de andra passagerarna se att du gjort något särskilt för att få det och då vill de också ha. Synlighet påverkar i ganska hög grad dina beslut.

Läs också: Psykologen: Lek mer på jobbet!

I studien tittade man inte på påverkan från sociala medier, men Per Kristensson drar ändå slutsatsen att intryck från sociala medier spelar roll eftersom vi där ser vad andra tycker och tänker och vi berättar för andra hur vi tycker och tänker. 

– Om du skriver att du handlat fräscha ekologiska frukter och tar en bild på ditt fina fruktfat och lägger ut det på sociala medier påverkar det mer än om butiken har ekonomiska erbjudanden, säger Per Kristensson.

Om dina beslut blir mer synliga så får helt enkelt omgivningen lättare att göra samma sak som du. Enligt Per Kristensson är forskningen relevant för alla organisationer som vill ändra människors beteende, oavsett om det är företag, organisationer, stat eller landsting.

– Vill staten till exempel att människor ska åka mindre bil är det viktigare att påverka samhällsnormer än skattesatser. Många organisationer behöver reglera sin föreställning av att det är ekonomiska faktorer som styr beteendeförändring, till att psykologiska faktorer faktiskt är viktigare. 

Mer på civilekonomen.se