Handelshögskolan vid Göteborgs universitet topprankad
Nationalekonomiska institutionen vid Göteborgs universitet har under ett drygt decennium arbetat utifrån en strategi som syftar till att resultera i fler publikationer i högt rankade tidskrifter, bättre utfall i internationella rankningar, och, framför allt, forskning av högre kvalitet mer generellt.

– I början av 00-talet fanns Göteborg inte med på listan över de 120 främsta nationalekonomiska institutionerna i Europa. Vi har kommit långt sedan dess, och trenden är fortsatt positiv säger Måns Söderbom, professor i nationalekonomi och institutionens prefekt.
Han förklarar framgångarna med satsningar på internationell rekrytering och tydliga löne- och befordringskriterier och att framgång föder framgång internt på institutionen.
I den internationella forskningsrankingen av ekonominstitutioner kommer Stockholms universitet på 53 plats, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet på plats 92. Universitetet i Lund på plats 98 och Handelshögskolan i Stockholm på plats 123. Listan toppas av en lång rad institutioner från USA.
Läs om: Nytt samarbete med Migrationsverket
– För en nationalekonomisk institution vid ett svenskt bredduniversitet är utsikterna att slå sig in bland de 20 högst rankade institutionerna i världen mycket små. Finansiering är ett problem i sammanhanget, men även med generös och stabil finansiering skulle det vara mycket svårt att etablera en stomme av seniora och juniora forskare av absolut internationell toppklass på ett svenskt universitet. Just nu ser jag att det finns förutsättningar för att skapa mindre nischer för spetsforskning i nationalekonomi i vårt land, säger Måns Söderbom.
Tilburg University Economics Ranking baseras på publikationer i 74 tidskrifter inom nationalekonomi, ekonometri och finansiell ekonomi.
HHS mest internationell i skolranking
Handelshögskolan i Stockholm, Chalmers och KTH är Sveriges mest internationella lärosäten när Stiftelsen för internationalisering av högre utbildning och forskning, STINT, presenterar sitt årliga internationaliseringsindex. STINTs index beskriver utvecklingen för sex nyckelaspekter inom internationalisering av forskning, studenternas och de anställdas internationella mobilitet, och utbudet av utbildning på annat språk än svenska och är ett stöd i Handelshögskolans fortsatta internationaliseringsarbete.

– Vår strategiska inriktning är att bli en internationellt ledande handelshögskola baserad i Stockholm. Denna utmärkelse är ett kvitto på att vårt målmedvetna arbete ger resultat och vi är mycket glada att det uppmärksammas i STINTs kartläggning för fjärde året i rad, säger Lars Strannegård, rektor vid Handelshögskolan i Stockholm.
Läs också: Handels hamnar högt på annan topplista
Bli medlem
Vet du att som student kan du få gratis medlemsskap hos oss? Du får då tillgång till cv-granskning, studentlitteratur i Bookboon och lönerådgivning. Här kan du också läsa om vilka ekonomiutbildningar som finns och möjliga karriärvägar.