Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
De fyra lagen som gick till final i SM i Ekonomi 2019

Göteborg vann SM i ekonomi 2019

Det blev Göteborg som tog hem segern i årets SM i ekonomi 2019. Finalen bjöd på en spännande uppgörelse mellan de jämna teamen. I år gick ära, pokal och prispengar till teamet, från Handelshögskolan i Göteborg, som bestod av två tjejer och en kille. Nu laddar teamet inför höstens Nordiska mästerskap i ekonomi.

Under en helg i maj hölls SM i ekonomi 2019 i Göteborg. Det var fyra väl pålästa och laddade team som möttes i finalen. Vinnarna blev teamet från Handelshögskolan i Göteborg, på andra plats kom Handelshögskolan i Umeå och på tredje plats Handelshögskolan i Stockholm.

Blond ung kvinna pratar om SM i Ekonomi 2019
Alexandra Zschiedrich.

– Ja, var riktigt jämnt i slutet och riktigt spännande, vi är mäkta imponerade av alla finalister. En kanonhelg som blev riktigt lyckad, säger Alexandra Zschiedrich, ordförande i S.E.RO, medarrangör till tävlingen.

Läs om: Förra årets vinnare

Det vinnande laget bestod av Susanna Hellström, Alice Aroneng och Lukas Josefsson.

Grattis till vinsten!

– Vi är vänner sedan tidigare och trodde vi skulle komplettera varandra bra som lag samtidigt som det skulle vara väldigt roligt att tävla tillsammans. Att vi vann blev en rolig överraskning, berättar Susanna Hellström.

Varför lyckades ni?

– Vi hade ett fint samarbete, trivs med varandra och delade upp ämnena efter våra styrkor. Var och en av oss pluggade de frågor som vi var bäst på.

Läs mer om: Samarbete

Vilka frågor var svåra respektive lätta?

– Att frågorna spände över många kurser och att det gällde att besvara frågorna detaljerat var en utmaning. Tidspressen skapade ju också nervositet, vi kände dessutom trycket från vår hemmapublik, även om det var hemskt roligt att de stöttade oss. Jag tycker att redovisningsfrågorna var enkla men de vägdes upp av betydligt svårare frågor om företagsekonomi.

Varför ska man tävla i SM i ekonomi?

– För att det ger dig chansen att repetera alla kurserna igen, samtidigt som du får en större ekonomisk kunskap när du måste se helheten. Och så är det roligt att lära sig nya saker tillsammans med kompisar som man trivs med.

Hur går det i Nordiska mästerskapen?

– Målet är att vårt team ska känna oss nöjda med vår insats. Det känns som en bonus att bara delta i tävlingen!

Läs även: De ville också bli bäst på ekonomi i Norden 2018

Sugen på att tävla i SM i ekonomi? Här är 3 stalltips för att lyckas:

  1. Hitta ett lag där ni kompletterar varandra kunskapsmässigt. Tänk också på att ni trivs ihop. Ni kommer att vara i en pressad situation under tävlingen, då är det viktigt att man fungerar socialt som team.
  2. Fundera på hur ni bygger ett starkt lag? Matcha ämnesområdena med teammedlemmarnas individuella styrkor. Varje person pluggar det den är bäst på.
  3. Satsa ordentligt med tid den sista en och en halv månaden inför tävlingen. Räkna med att avsätta minst fem timmar i veckan till att repetera kurser, lyssna på poddar, följa med i nyhetsflödet och peppa varandra.

Bli medlem

Är du nyfiken på hur du kan öka chanserna att skaffa dig ett bra första jobb? Du som medlem har tillgång till allt från information om hur du skriver cv och personligt brev till våra kostnadsfria seminarier. 

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se