Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Gör succé på nya jobbet

Som nyanställd vill du snabbt göra dig oumbärlig och passa in. Men hur gör du det på bästa sätt? Isak Nilsson, grundare av och senior rekryterare på Snille Bemanning, tipsar om hur du når framgång på ditt nya arbete.
Ställ öppna frågor

Att börja på ett nytt arbete innebär att lära sig mycket nytt. Därför ska man inte vara rädd för att ställa frågor. Men tänk på att situationsanpassa. Om man är rekryterad som specialist kanske det inte är läge att ställa frågor om det ämne som man är specialist på. Men genom att ställa öppna frågor om de generella rutiner och processer som är unika för arbetsplatsen framstår man som nyfiken och kan snabbare börja leverera det som arbetsgivaren förväntar sig. Var öppen även här: ”Nu kommer jag nog att ställa många dumma frågor under en tid …”

Läs också: Så gör du gott intryck – på en sekund

Etiketten

Var noga med att komma i god tid. På det sättet får du tillfälle att stressa ner före jobbet och agerar inte respektlöst genom att komma sent. Anpassa dig efter klädkoden och var under den första tiden mer inriktad på att lyssna än på att visa framfötterna för kollegorna. Prestation är något som demonstreras över tid.  Var inledningsvis istället nyfiken och villig att lära.

Läs också: Peppa dig själv till framgång

Erbjud hjälp

Eftersom att du är ny kommer kanske ingen be dig om hjälp. Genom att istället erbjuda dig att hjälpa en kollega kan du öppna en kran av välvillighet som du kan tjäna på i det långa loppet. På det sättet visar du också att du är hungrig och villig att tag i saker.

Rätt balans i umgänget

Vid sidan om lön och karriärmöjligheter är det sociala samspelet den viktigaste faktorn för trivsel på jobbet. Undvik att berätta ingående om dig själv (om ingen har frågat) utan ställ hellre öppna frågor om kollegans yrkesbakgrund. Var personlig, inte privat.

Nervositet

Även den mest erfarne kan bli nervös, men det är bra att kunna hantera denna känsla när den uppkommer. Först handlar det om att acceptera, och inte förneka, att man är nervös. Sedan är det klokt att kommunicera känslan till kollegorna. Genom att prata om det kan stenen släppa. Alla förstår att man är nervös om man börjar på ett nytt jobb.

Läs också: 79 misstag som kan ge dig framgång

Mer från:

Mer på civilekonomen.se