Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Googla chefen innan intervjun

Det blir vanligare att arbetssökande letar information på nätet om en blivande chef i samband med ett jobbyte. Chefen påverkar arbetssituationen och ledarskapet är den vanligaste orsaken till att folk säger upp sig, visar undersökningar. För många civilekonomer är chefsskapet också det allra viktigaste när en ny arbetsplats ska väljas.

I en undersökning som fackförbundet Ledarna tagit fram med hjälp av opinionsföretaget Novus, framgår att arbetssökande går ut på internet och sociala medier för att försäkra sig om att ens framtida chef är bra.

Läs också: Chefen avgörande när unga ekonomer söker jobb

Nina Forssblad, karriärrådgivare på Civilekonomerna, gör samma iakttagelse bland förbundets medlemmar.

– Jag upplever att det är allt fler bland våra medlemmar som också gör det och det är något vi uppmuntrar innan ett jobbyte. Informationen finns och det är enkelt att hitta uppgifter om chefer och företag på internet.

Nina Forssblad.

Enligt Nina Forssblad är det framförallt ett bra sätt för arbetstagare att söka information inför en anställningsintervju.

– Lika väl som en arbetsgivare eller rekryterare söker information om en arbetssökande så är det fullt möjligt att göra tvärtom för den som söker ett jobb. En rekryteringsintervju är en påfrestande situation där du som arbetssökande är i psykologiskt underläge. Det är något lättare om du vet lite mer om den eller dem du har mittemot dig på andra sidan bordet.

Läs också: Som chef måste du kunna vara tydlig mot medarbetarna

– Hur verksamheter framställs via sociala medier kan också vara en bild som inte alltid stämmer överens med den som företagen ger själva. Därför är det bra att förbereda sig innan en intervju och kolla om det verkligen är här jag vill arbeta.

Facebook och LinkedIn är vanliga kanaler för efterforskning bland medlemmarna, men det finns andra källor.

– Det är väldigt lätt att söka information om sin blivande avdelning och chef, och om arbetsplatsen är en hierarkisk– eller platt organisation. Det är också många som har koll på rörelser och förändringar i organisationer.

Kolla detta om chefen och arbetsplatsen

Ta reda på företagets struktur, personalomsättning och dina chefers ledarskap och intressen.

Googla och sök information på flera sociala medier. Kolla kritiskt kommentarerna i olika nätforum om arbetsplatsen och cheferna.

Notera uttalanden som chefen gjort och uttalanden som andra gjort om chefen.

 

 

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se