Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Goda jobbutsikter för ekonomer

Funderar du på att byta jobb? Då är arbetsmarknaden din just nu. Enligt Arbetsförmedlingens prognos Var finns jobben har ekonomer goda möjligheter till jobb. Ekonomijobb toppar också Blockets lista på mest eftersökta jobbannonser just nu.

Bristen på utbildad, kvalificerad arbetskraft, ökar och börjar nu få konsekvenser i form av att det hämmar utvecklingen av nya jobb. Samtidigt har det den goda effekten att nyexaminerade har lätt att få jobb, även utan arbetslivserfarenhet. Det visar Arbetsförmedlingens senaste rapport Var finns jobben 2017 som presenterades i dag.

– Vi har en mycket bred jobbtillväxt. Nu är det goda eller mycket goda möjligheter till jobb inom 7 av 10 yrken. Men utbildning är nyckeln till arbetsmarknaden. Att i alla fall gå klart sin gymnasieutbildning och ta examen ger signaler om att det är ordning och reda, säger Annelie Almérus, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Hur ser ekonomernas situation ut?

Annelie Almérus.

– Det har varit brist tidigare, men för yrken inom ekonomi har under lång tid kraven på kompetens höjts både vad gäller högskoleutbildade och gymnasieekonomer. Samtidigt har det utbildats många ekonomer och i dag är de i ganska god balans med arbetsmarknaden, säger Annelie Almérus.

I takt med att kraven på kompetens inom ekonomi har ökat så hårdnar konkurrensen om jobben. Men Annelie Almérus menar att ju längre utbildning en ekonom har, desto lättare har denne att få jobb. Däremot kan det finnas regionala skillnader.

Läs också: Gott om jobb – även utanför storstäderna

– Ser man det regionalt är storstäderna starka arbetsmarknader. Men bara för att det just nu skapas flest jobb i Stockholmsområdet så betyder inte det att bristen är störst där. Storstäderna som har en stor arbetsmarknad har också en tendens att dränera mindre orter och regioner på arbetskraft. Det kan betyda att det finns brist på viss kompetens i vissa regioner men där konkurrensen är hård i storstäderna, säger Annelie Almérus.

Under förra året skedde totalt 2,4 miljoner rekryteringar i Sverige. Arbetsförmedlingen bedömer att innevarande år lär bjuda på ungefär lika många rekryteringar totalt, inom samtliga yrkesområden och på alla nivåer. Bristen på arbetskraft ökar inom 12 av 15 yrkesområden, för ekonomer är arbetsmarknaden i god balans men inom vissa branscher är konkurrensen hård.

Läs också: Rekordlåg arbetslöshet bland civilekonomer

Att det just nu är gott om jobb i Sverige bekräftas också av Blocket jobb och Kantar Sifos mätning på antal visade jobbannonser som presenteras i dag.

Enligt deras mätning har var tredje svensk läst en jobbannons den senaste veckan. Kvinnor är dessutom mer intresserade av ett nytt jobb (38 procent) än män (30 procent).

– För den som går i jobbtankar finns det väldigt många jobb att välja mellan just nu och vi kan se att intresset för att söka jobb inför sommarsemestern har ökat. Under maj månad hade vi närmare 80 000 sökta jobb, vilket är en ökning på fem procent fler ansökningar jämfört med samma tidsperiod förra året. Att söka jobb nu när vi går mot semestertider är ett utmärkt tillfälle då det finns mer tid över, säger Anna Bergius, affärsområdeschef på Blocket Jobb.

Läs också: Excel toppar heta listan för ekonomer

Det är också vanligt att man tittar på jobbannonser bara för att se efter vilka kompetenser som efterfrågas inom olika yrken just nu.

Populäraste jobben på Blocket Jobb just nu*

1. Ekonomi
2. Försäljning
3. Teknik & Ingenjör
4. Transport & Logistik
5. Industri & Anläggning
6. Data & IT
7. Administration
8. Organisation & Ledning
9. Bygg & Hantverk
10. Service & Kundtjänst

*Baserat på antal visningar i respektive kategori senaste månaden på Blocket Jobb & Stepstone.

 

Mer på civilekonomen.se