Goda förebilder ger bättre ledare
Nej, inte behövs det några fler ledarskapsböcker, tänkte Paul Übelacker. Sedan började han reagera på de berättelser han hörde av vänner och bekanta, där flera hade blivit trakasserade, utskällda utan anledning eller uppsagda utan giltiga arbetsrättsliga skäl. Själv hade han också dåliga erfarenheter av ledare och chefer på en del tidigare arbetsplatser.
Så han ändrade sig; det behövdes goda exempel på bra ledare, vilket resulterade i boken Inspirerande ledare – sju exempel på framgångsrikt ledarskap.
– Hur man upplever sin chef är en ytterst viktig fråga, eftersom det är något som påverkar ens liv så starkt. En dålig chef kan ju lätt ge stress- och olustkänslor som ger tydliga effekter på måendet hos medarbetarna. Ser man till hälsobokslutet för Sverige så är det ett kostsamt problem på flera sätt, säger Paul Übelacker.
Läs mer: Forskning om destruktiva chefer
Varför är det så ovanligt med inspirerande ledare?
– En av anledningarna är att det har funnits långlivade förväntningar på att det är ett väldigt styrande ledarskap som är det mest effektiva, och det är förstås lätt att gamla mönster ”går i arv”. Unga ledare behöver goda förebilder, och det har jag försökt att bjuda på i boken.
På vilket sätt är de här bra förebilder?
– De är alla framgångsrika, samtidigt som det är tydligt att de har ett intresse och en passion för såväl företagets produkter som för medarbetarna. Och de har mod, något som behövs i olika situationer som de möter. Samtidigt skiljer de sig åt som ledare, vilket är en av mina poänger.
Hur menar du?
– Det kommer olika trender inom ledarskap, till exempel är det just nu ”inne” med ledare som ska vara delegerande och ställa mycket frågor. Men den typen av coachande ledarskap fungerar inte i alla lägen. Det gäller att kunna ta in hela kontexten för att veta vilken metod som är bäst.
Läs även: Feedback framgångsfaktor
Det talas också mycket om snabba förändringar numera – har behovet av förändringsledning ökat, tycker du?
– Absolut, men det är egentligen inget nytt – redan när jag pluggade på 90-talet talade man om behovet av knowledge management och vikten av en lärande organisation. När det gäller tekniska lösningar har det skett en stor utveckling inom området, men det är många företag som är långt ifrån att kunna kalla sig en lärande organisation.
Hur påverkas ledarskapet av det behovet?
– För det första måste man inse att det handlar om just lärande för att kunna genomföra förändringar. Det innebär att ledare behöver vara duktiga pedagoger, med förmågor som sträcker sig utanför knowledge management-systemen. Dessutom gäller det att inte underskatta behovet av tid för att en organisation ska ta sig igenom den ansträngning som en förändring alltid innebär.
Läs också: Att leda mot förändring
PAUL ÜBELACKER, 47
Bor: Lund.
Familj: Fru och tre barn (18, 15 och 12 år).
Utbildningsinriktning och lärosäte: Ekonomie magister, inriktning Organisation & ledning samt Management, Lunds Universitet.
På fritiden: Familjefar, idrottsförälder, har varit handbollstränare i åtta år, bokskrivande.
Kuriosa: Har spelat handboll på elitnivå i 13 år. Är idag sportmentor i Malmö FF (ev. den första i Sverige inom lagidrotten).
Bli medlem
Vill du utvecklas som chef? Du som medlem har tillgång till våra ombudsmän som kan ge stöd och råd.