Giggjobb: Oreglerat, oklart och osäkert – men allt vanligare
Något som skiljer den framväxande gig-ekonomin från hur konsulter och frilansar jobbar är alltså den nya förmedlingsfunktionen i det som kallas plattformsföretag eller egenanställningsföretag. En sådan gig-förmedlare är godkänd för F-skatt, medan du som giggare är A-skattare. Det gör att det blir ett nytt förhållande mellan uppdragsgivare och uppdragstagare, vilket i sin tur riskerar att ställa till det i olika ”trygghetsfrågor”.
Läs också: Företagare – så bygger du upp din pension

– Det här är än så länge relativt okänd mark, och det är viktigt att arbeta för att de egenanställda framöver också omfattas av kollektivavtal på samma sätt som de som har en vanlig anställning, säger Yvette Rosén Oldenstam, ombudsman hos Civilekonomerna.
Med ”egenanställda” syftar hon alltså på de som får sina uppdrag via en gig-förmedlare.
– Det har blivit en viss ökning av sådana uppdragsformer, men inte i den omfattningen som vi trodde för några år sedan. Det lär dock vara något som blir allt vanligare framöver.
Läs även: Få företagare förberedda på oväntade dödsfall
Hon konstaterar att det inom många områden kan vara oreglerat, oklart och osäkert vad som gäller för de egenanställda.
– Tjänstepension är ett exempel, där det är viktigt att se vad som står i avtalet mellan dig och egenanställningsbolaget. Om det inte finns någon tjänstpensionslösning bör du se till att ha ett eget sparande på mellan fyra och fem procent av inkomsten, vilket motsvarar en normal inbetalning till tjänstepensionen.
Försäkringar är ett annat område, där den egenanställda i de flesta fall får ordna försäkring på egen hand på samma sätt som egenföretagare måste göra.
– Även rätten till a-kassa är något som kräver bättre genomlysning framöver. Vid bedömning om individen ska få a-kassa gäller det bland annat att titta på förhållandet mellan uppdragsgivaren och uppdragstagaren, och det görs en bedömning från fall till fall om a-kassa ska beviljas, säger Yvette Rosén Oldenstam.
Läs om: Ta rätt betalt som företagare
Möjligen togs ett steg närmre en säkrare situation i våras, när det kom nya EU-regler med ett nytt minimiskydd för alla anställda. Enligt Europaparlamentet ska denna lagstiftning ge ”de mest utsatta arbetstagarna med icke-typiska kontrakt och okonventionella jobb exempelvis inom ’gig-ekonomin’, alltså korttidsjobb som möjliggjorts inte minst genom appar och digitala plattformar, utökade rättigheter.”
De nya reglerna ska bland annat skydda arbetstagarna genom att garantera mer transparenta och förutsebara arbetsvillkor.
Nina Forssblad, karriärrådgivare på Civilekonomerna, menar att det är viktigt att undvika att det blir en onödig stress kring frågorna om egenanställdas villkor.
Läs om: Småföretagare jobbar på semestern

– Än så länge är det inte så många totalt på arbetsmarknaden som är egenanställda, och inte så många bland våra medlemmar – även om antalet ökar, säger hon.
Hon tycker dock att det är ytterst viktigt att redan nu diskutera egenanställdas arbetsvillkor och arbeta för att även de ska täckas av kollektivavtal.
– Det bör också understrykas att de själva måste se till att skaffa den kompetensutveckling som behövs, eftersom ingen arbetsgivare gör det eller betalar för det.
Läs också: Managementkonsulter startar eget
Annons:
Bli medlem
Civilekonomerna avser att gå samman med Jusek och bilda ett nytt och modernt fackförbund. Här kan du läsa mer om det planerade samgåendet.