Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Två tiggare, en kille i blå jeans och blå skjorta och en tjej i blå skorta och jeans pratar i en ljusblå soffa

Giggare utmanar konsultbolag

När allt fler väljer att bli giggare utmanas konsultbolagen.

Under våren har det blivit tydligt att det är fler som väljer att gigga. Det konstaterar Claes Berggren, teamchef på Wise Consultings kontor i Göteborg.

Mörkhårig medelålders man med ort skägg pratar om giggare

– Den största delen av vår verksamhet går ut på att hyra ut HR-konsulter för olika uppdrag och projekt hos våra kunder. Omkring 40 procent av konsulterna är anställda hos oss, så vi är starkt beroende av att ha ett stort nätverk med kompetenta samarbetspartner, säger han.

Att arbeta med giggare eller frilansande konsulter är alltså inget nytt för dem. Nytt är däremot att det är allt fler yngre som väljer att gigga.

– Tidigare var våra samarbetspartner som regel seniora konsulter eller experter med spetskompetens. Nu är det inte ovanligt att de bara har några få års erfarenhet. Det har också blivit vanligare att de går samman med andra och satsar på att ha egna starka nätverk.

Hon är digital nomad I New York

Det här innebär i sin tur att den framväxande skaran giggare både är tänkbara samarbetspartner och nya konkurrenter till Wise Consulting.

– Det är naturligt att vi, som är ett större bolag, ofta har ett högre pris för våra tjänster. Så det blir allt viktigare att motivera detta på ett tydligt sätt för våra kunder. Dessutom kommer det allt fler tjänster som underlättar matchning mellan konsult och uppdrag. Vår utmaning blir att vara ännu närmre våra kunder så att vi blir deras förstahandsval.

Från anställd till konsult

En stark företagskultur lägger grunden till en stabil leverans och ett högt engagemang hos konsulterna, menar han. Och frågan om företagskultur blir mer aktuell i takt med att fler väljer gig-jobb.

– Giggare går in och gör sitt uppdrag. Visst, en bra konsult kan snabbt sätta sig in i olika företags system och rutiner – men det blir ohållbart att gå in och ut ur olika kulturer om man har många tillfälliga uppdrag.

Den växande skaran giggare innebär samtidigt att nya möjligheter öppnas, enligt Claes Berggren.

– En giggare har sällan ”en dålig måndag”. Grundförutsättningen är att det gäller att ständigt leverera med hög kvalitet, annars åker man ut. Dessutom har de antagligen med sig en hel del bra benchmark-kunskaper som kan berika vår organisation. 

Ta rätt betalt som konsult

 


Annons:

Vid årsskiftet bildade Civilekonomerna och Jusek det nya fackförbundet Akavia.

 

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se