Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Gå en kurs i coronatider?

Städa garaget, spela golf eller titta på Netflix? Vad gör du när du plötsligt blir ledig från jobbet ett par veckor. Och vad händer sen? Hur håller man motivationen och karriären vid liv? Kan en distanskurs vara svaret?

De första veckorna var kanske sköna, och mycket hemmafix som blivit liggande kunde avverkas. Men i takt med ökade permitteringar, varsel och allmän osäkerhet kring vår ekonomiska framtid är det många som börjar oroa sig:  Finns det ett jobb att komma tillbaka till, måste jag konkurrera om mitt gamla jobb, eller hitta ett nytt. Och hur förbereder jag mig för det?

Ekonomer måste kunna minst ett programmeringsspråk

Många frågar sig idag om inte den oväntade ledigheten är ett ypperligt tillfälle att gå en distanskurs för att kompetensutveckla sig. I en ny undersökning från Akavia som förbundet gjort på sina medlemmar visar det sig att många medlemmar är intresserade av fortbildning. Tre av fyra medlemmar vill delta i någon form av kompetensutveckling om de skulle bli en del av systemet med korttidsarbete. Kvinnor var något mer positiva än män till att fortbilda sig. En tredjedel av de som vill kompetensutveckla sig vill göra det främst för att det ger möjligheter till nytt jobb i andra branscher eller yrkesområden. Akavias undersökning visar också att yngre är mer benägna till kompetensutveckling än äldre, men även seniora medlemmar riskerar att bli av med jobbet när företagen nu skär hårt i medarbetarantalet. Därför behöver även den som är mer senior vidareutbilda sig.

Excel och examen – viktigt för jobb

Däremot är det få arbetsgivare som, enligt respondenterna, har beslutat att kompetensutveckling ska erbjudas till de korttidspermitterade medarbetarna. Flest som erbjuds kompetensutveckling finns bland personalvetarna där 14 procent erbjudits någon form av fortbildning, och lägst andel är det bland medlemmar som är jurister där endast en procent erbjudits kompetensutveckling.

Istället hänger utbildningsföretagen på: dagligen fylls mejlkorgen med reklam för olika distansutbildningar, samtidigt som försäljningssiffrorna pekar uppåt:  Internationella företag som Cornerstone talar om ett rekordökat intresse för distansutbildningar i hela världen under mars. Och även i Sverige märks intresset.

Kompetensutvecklingen måste göra nytta för företaget

– Vi kunde se en markant ökning i intresset för distansutbildning från veckan 15-21 mars, säger Mathias Flink, Marketing & Insights Manager på Educations Media Group som bland annat driver sajterna Utbildning.se och Kurser.se. Det ökade intresset gäller både gymnasiekurser, kompetensutveckling och fritidskurser.

En undersökning från Utbildning.se visar att viruset fått flera utbildningsarrangörer att anpassa sitt utbud till att minimera fysiska träffar samtidigt som de som vill vidareutbilda sig föredrar en mix av klassrums- och onlineundervisning. 50 procent av de som svarade på undersökningen från Utbildning.se uppgav att de är mer benägna att gå en onlinekurs samtidigt som över 60 procent menade att de skulle vara mer bekväma att boka en kurs om den gick att genomföra online.

Kompetensutveckling billigare än nyrekrytering

Olika branschorganisationer arrangerar också riktade kurser för kompetensutveckling, och nyligen meddelade Utbildningsdepartementet att antalet högskoleplatser ökar i höst. Att utbilda sig nu är väl ingen dum idé. Eller?

Enligt karriärcoachen Peter Cederqvist, vd på Newstart, kan det vara rätt tid att gå en kurs för att göra sig mer attraktiv på arbetsmarknaden. Men man bör först reflektera över varför utbildar sig, varför man går just den utbildningen och vad man kunde gjort istället:

porträtt man ler lockigt hår Peter Cederqvist
Peter Cederqvist

– Ska man gå en utbildning måste man fråga sig vad syftet är. Vad vill jag uppnå och hur hjälper den här kursen mig att nå dit? Är planen att stanna kvar på det nuvarande arbetet är bör man reflektera över vilka kompetenser som man kan erbjuda och om de efterfrågas. Annars bör man fundera över om efterfrågan finns på annat håll. Att bara gå en kurs för att någon, någonstans kanske efterfrågar den kompetensen i framtiden är inte effektivt. Ha en strategi som leder till att du kan förverkliga din vision, och håll dig till den.

Digital kompetens nya hårdvalutan

I tider av stress där vi utsätts för hot som vi inte kan påverka reagerar vi ofta med stress, aggression eller uppgivenhet. Vissa hamstrar toalettpapper, andra skriver hemmagjorda epidemiologiska krisplaner på Facebook. Men enligt Peter Cederqvist är det ingen framgångsrik krishantering.

– Det viktiga är att man fokuserar på något man kan påverka.

Ett exempel på det är att göra nya erfarenheter och att fokusera på dem. Att lära sig nya saker och utvärdera hur det går. Det ger positiva effekter både i form av konkreta kunskaper och skapar dessutom en ökad motivation vilket gör dig mer attraktiv på arbetsmarknaden.

– Det gäller att återta kontrollen. Kompetensutveckling kan vara ett sätt. Att uppdatera sin Linkedin-profil och sitt nätverk kan vara ett annat. Det viktiga är att inte fastna i negativa tankar utan fokusera på målen man vill uppnå.

Här är några olika ställen där du kan hitta utbildningar. Tänk på att kvaliteten kan variera:

Codeacademy.com (lär dig olika programmeringsspråk)
Futurelearn.com (gratisversion och köp)
Appen Apple U
Open.edu
Skillshare (prenumerera på kurser i olika program)
Mooc.org (skapa ett konto, en del utbildningar är gratis – andra kostar)
Coursera (app i telefonen som erbjuder betal- och gratisutbildningar)
Youtube.com (sök på det område som intresserar dig; programmering, programvaror och föreläsningar)
TedTalks (gratis föreläsningar)
Moderskeppet (erbjuder en del programvaruutbildningar)
Learnsey (excel på distans)
Du som är ekonom eller analytiker kan även ha nytta av gratis program som exempelvis python

(Tänk på att alla utbildningsanordnare har olika kvalitet på sina erbjudanden – sätt dig in i deras prenumerationsregler innan du tecknar någon prenumeration)

 

 


Annons:

Bli medlem i Akavia.

 

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se