Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Fyra trender för framtiden

Inte bara ekonomer påverkas av teknikutvecklingen. Oavsett bransch kommer den som väljer att stå utanför den nya tekniken snart se sig omsprungen av andra. Det paradigmskifte som nu pågår påverkar alla, oavsett om man vill eller inte. – Det är bättre att själv välja när man ska bli omodern än att andra väljer åt dig och springer förbi. Hänger du inte med riskerar du att åka bort, helt enkelt, säger Magnus Kempe på Kairos future.

Under branschdagarna som anordnades av branschorganisationen FAR presenterade Kairos future, i samarbete med FAR, sin nya framtidsrapport Nyckeln till framtiden. I den pekar man bland annat på tre trender som kommer att stöpa om arbetslivet fram till år 2025.
– Vi lever i en rörlig tid där allt är flytande. Det kallas för ”Liquid modern time”, och den ökade rörligheten gör att det blir så rörligt att det blir kaos. Men detta är också grunden för den förändring vi ser nu, säger Magnus Kempe.

Läs också: Fem affärsmodeller för framgång

Kairos fyra trender för framtidens företag:

  • Reglering av teknik. Företagen väljer att mer och mer reglera tekniken för att passa sitt eget syfte. I rapporten nämner Kairos och FAR bland annat Google som exempel där sökmotorjätten skapat sitt eget ordbehandlingsprogram och en egen webbläsare. Men nämner också tjänster som Youtube och Uber som skapat egna sätt att ersätta de som ställer upp med material eller körningar och Finland som kommit långt i att standardisera för att underlätta för elektroniska fakturor.
  • Blockkedjor. De öppna bokföringsfilerna som kallas blockkedjor beskrivs som den största förändringen på valutamarknaden av Kairos på seminariet. Möjligheterna att skapa transaktioner oavsett vilken grundtillgång man har, i aktier, valuta eller fastigheter på ett sätt som ska vara i stort sett omöjligt att svindla eller göra bedrägerier inom då alla transaktioner verifieras bakåt beskrivs som revolutionerande. 
  • Förutseende teknik. Så kallad prediktiv teknik, där man samlat in och skapat tillräckligt många algoritmer för att kunna förutsäga ett utfall, spås bli stort. I rapporten nämns bland annat Spotify som exempel där man redan i dag, genom att analysera lyssnarna, kan förutsäga vilken slags musik som ska fungera i olika sammanhang och för dem. Därför kan musiktjänsten ge exempel på musik som kommer att få genomslag långt före andra. Detta kan också appliceras på redovisning där man kan se att behovet att analysera historiska siffror minskar och man istället tittar på redovisning i realtid. Genom att analysera branscher eller konkurrenter kan man se hur utvecklingen varit och kan dra historiska slutsatser för den egna verksamheten eller branschen som går att använda framåt för att förutse exempelvis efterfrågan, marknadsföring eller investeringar.
  • Innovation. Man tror också att utveckling och innovation kommer att vara det viktigaste konkurrensmedlet för företag i framtiden. Det innebär att organisationer kommer att bli öppnare och ta emot idéer från hela organisationens medarbetare, kunder, externa partners och tekniskt stöd för att fånga in idéer.

Läs även: Blockkedjorna – början på en ny era

Källa: Nyckeln till framtiden – framtidens redovisning, revision och rådgivning i det digitala landskapet.

Mer på civilekonomen.se