Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Fyra röster om tiden som trainee

Jag får hela tiden chansen att träffa nya människor från väldigt skilda områden.

Corinne Sjöbäck läste Civilekonomprogrammet på Linnéuniversitetet i Växjö, inriktning controller, och var sugen på att flytta till Stockholm när det började närma sig examen.

– Jag tänkte att ett traineeprogram vore en bra ”inskolning” till arbetslivet, och fastnade för det program som Stockholms stad erbjöd. Jag var redan då intresserad av kommunal verksamhet, något som tråkigt nog inte ingick i utbildningen. Det är synd, eftersom det offentliga sysselsätter så många.

Hon upplever att många har fördomar mot offentlig verksamhet – det anses vara lite ”mossigt” – och tycker att det finns väldigt mycket mer att upptäcka än vad många tror.

 – Åtminstone här på Stockholms stad, som är en väldigt stor organisation. Jag får hela tiden chansen att träffa nya människor från väldigt skilda områden. Det är mycket stimulerande och gör att jag bygger upp ett bra nätverk.

Corinne Sjöbäck

Hon berättar att det var ett genomtänkt upplägg på traineeprogrammet, med tydliga moment i fokus under de totalt 40 speciella ”traineedagarna” som var utspridda under perioden.

– Vi hade bland annat utbildningstillfällen med en organisationskonsult för att vi skulle få en förståelse för allt från gruppdynamik och kommunikation till ledarstil och hur man ska bemöta andra på en arbetsplats.

Under programmets gång fick traineer inom Stockholms stad även tillfälle att byta arbetsuppgifter med varandra.

– Det var ett mycket effektivt sätt att få god inblick i organisationen, något som jag har haft stor nytta av efter traineeperiodens slut.

Det var självklart för henne att stanna kvar inom Stockholms stad, och efter en period som controller på Skolfastigheter i Stockholm AB, SISAB, är hon nu verksamhetsutvecklare där.

– Det finns mycket kvar att upptäcka i de kommunala bolagen, så jag kan gärna arbeta vidare här ett tag till. Men på sikt är det lockande att prova den privata sektorn också. Jag har även en ambition att få en chefstjänst så småningom, jag gillar verkligen att arbeta med människor. 

Camilla Lindquist: ”Arbetet i Tyskland gav en nyttig insikt i hur företagskulturer kan skifta mellan länder.”

Camilla Lindquist

Möjligheten att få internationella erfarenheter under sitt traineeprogram är något som allt fler lockas av. Scania Group är en av de koncerner som kan erbjuda olika traineeprogram med en eller flera utlandsplaceringar under perioden. Camilla Lindquist går sedan augusti 2017 deras 15 månader långa Global champion trainee program.

– Jag hade precis tagit min examen på Civilekonomprogrammet, med inriktning ekonomisk styrning, på Linköpings universitet och var helt inne på att försöka komma in på ett traineeprogram som gjorde att jag kunde skapa mig en bild av världen ”på riktigt” – inte enbart från ett skrivbord, säger hon.

Programmet rymmer fyra ”rotationer”, vilket innebär att hon byter arbetsplats och  uppgifter efter tre månader. Två av perioderna sker på platser utanför Sverige. För Camillas del har det inneburit en tur till ett systerbolag i Hannover och vid intervjutillfället väntar hon på den avslutande perioden hos en av Scanias distributörer i nederländska Breda.

– Arbetet i Tyskland gav en nyttig insikt i hur företagskulturer kan skifta mellan länder. Man kan säga att det var mer formellt och korrekt där, vilket märktes i allt från hur man tilltalade högre chefer till avsaknaden av fikarum. 

Elin Smevige: ”Här lever det jag gör vidare och kommer att fylla en funktion en lång tid framåt.”

Elin Smevinge

Under sommaren 2018 gick Elin Smevige SEB:s tio veckor långa Summer intern-ship, där hon arbetade med kortare projekt med fokus på kvantitativa dataanalyser.

– Det är en stor skillnad mot utbildningen där man läser en kurs, gör ett projekt, och sedan lämnar det. Här lever det jag gör vidare och kommer att fylla en funktion en lång tid framåt. Det är väldigt roligt, och gör även att moment som dokumentation och versionshantering blir viktiga på allvar, säger hon.

Hon känner att tio veckor blev en lagom lång period för henne just nu, inför det sista året på utbildningen.

– Jag har hunnit med mycket och fått bra koll på vad teamet håller på med och vilka utmaningar som kan vänta. Något som jag verkligen uppskattade var att vi hade en introduktionsvecka tillsammans med de andra internship-deltagarna. SEB uppmuntrade oss också att besöka varandra under perioden. 

Gustaf Geijer: ”Jag får oväntat mycket förtroende” 

Även Gustaf Geijer får en gedigen utlandserfarenhet under sitt traineeprogram. Han började sommaren 2018 på Kinnevikföretaget NENT Groups kontor i London. Verksamheten rymmer bland annat innehållsproduktion till tv och andra plattformar, vilket sker från just Londonkontoret.

Gustaf Geijer

– Det är den delen som mitt traineeprogram är inriktat på, så det var givet att jag skulle hamna här, säger han.

Han har en masterutbildning, med inriktning accounting, från Handelshögskolan i Stockholm. Vid intervjun har han bara hunnit två veckor av sitt traineeprogram.

– Jag förväntar mig att bli inkluderad i många projekt och sammanhang. Redan har jag märkt att många ber om hjälp och jag får oväntat mycket förtroende. Det kommer helt klart vara en utmaning att kunna säga ”nej” ibland. Men fördelen är att jag får en brant inlärningskurva.

Han räknar med en period av tidspress och har en enkel strategi för att behålla balansen:

– Det gäller att hålla koll på basbehoven, äta och träna ordentligt. Det gör det lättare att sova bra, vilket ökar stresståligheten. Men det gäller också att inte försumma annat, som att träffa vänner, för att få distans till jobbet. 

 

Corinne Sjöbäck, 26

Bor: Stockholm.

Gör: Verksamhetsutvecklare på Skolfastigheter i Stockholm AB, SISAB. Gick Stockholms stads traineeprogram sept 2015-juni 2016.

Camilla Lindquist, 25

Bor: Bas i Södertälje.

Går: Global champion trainee program, inriktning Business control, på Scania Group.

Elin Smevige, 24

Bor: Uppsala.

Går: Summer internship på SEB, med inriktning Solutions, Quantitative Analysis.

Gustaf Geijer, 26

Bor: London.

Går: Management Traineeprogrammet på NENT Group (som fram till 1 juli 2018 var en del av MTG).

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se