Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Mörkhårig ung ekonom i blå skjorta som håller upp en gammeldags räkneapparat

Fyra finska ekonomgrupper

En attitydundersökning bland finska ekonomer visade fyra typer av ekonomer med olika värderingar.

Det är intresseorganisationen Finlands ekonomer som under 2019 gjort en stor attityd och värderingsundersökning bland sina medlemmar. Resultatet visade att ekonomerna kan delas in i fyra ungefär lika stora grupper. Enligt Jaakko Kaartinen, forskningsdirektör på Insight 360 Oy, som genomfört undersökningen, är det värderingar och inte bakgrundsvariabler som ålder, kön och ställning som definierar grupperna och styr deras handlingar.

– Till skillnad från vad man ofta föreställer sig upptäckte vi att det inte finns någon omfattande grupp av stereotypiska ekonomer som handlar i eget intresse, säger Jaakko Kaartinen.

Men tittar man lite närmare på grupperna ser man vissa bekanta mönster.

Ekonomer oftare psykopater

Försvarare av mjuka värden

Gruppen utgår 27 procent av de finska ekonomerna, och präglas av liberala värderingar, jämställdhet och stöd för välfärdssamhället. De är villiga att minska både sin egen ekonomiska standard och den finska industrins konkurrenskraft internationellt om det kan bidra till en bättre miljö. Kvinnor är överrepresenterade i gruppen.

Säkerhetsinriktade stadgade

Gruppen utgör 29 procent av de finska ekonomerna som uppskattar ordning och stabilitet. Regler och praxis är viktiga och medlemmarna är tar hellre det säkra före det osäkra. Andelen pensionärer är högre i den här gruppen än i övriga.

Liberala tävlingsinriktade

Gruppen utgör 29 procent av de finska ekonomerna och är ekonomiskt tävlingsinriktad. Låg beskattning och framgång är lika viktiga som klimatet och jämställdhet. De tar gärna risker för att nå framgång. Gruppen består av olika typer och ekonomer, med viss överrepresentation av studenter.

Osjälviska får högre lön

Tävlande med hårda värden

I den här gruppen som utgör 15 procent av de finska ekonomerna, är det individen som står i fokus. Det är ekonomin som ska styra och var och en bestämmer själv hur man ska lyckas. Man är skeptisk till invandring och klimatfrågor om de hämmar de ekonomiska förutsättningarna både på ett personligt och samhälleligt plan. Mest män i den här gruppen.

4 Ted talks som boostar din karriär

 

 


Annons:

Bli medlem i Akavia.

 

 

 

 

Mer från:

Mer på civilekonomen.se