Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Blond kortklippt kvinna i röd klänning mot ljus bakgrund pratar om att starta eget
Karin Svensson.

Funderar du på att starta eget?

Funderar du på att starta eget? Karin Svensson är säljmentorn som vill hjälpa fler blivande företagare att börja i rätt ände med boken Så blir du konsult i eget företag. Det är en handbok som går igenom de steg som krävs.

Karin Svensson blev konsult när hon fyllt femtio. Starten blev allt annat än enkel men siktet var inställt på att arbeta i egen regi med försäljning och marknadsföring. Och så blev det. Idag möter hon många blivande egna företagare i sin roll som företagsrådgivare på bland annat Trygghetsstiftelsen.

— Det viktigaste är att du tittar på dina personliga egenskaper, din kompetens samt de resultat du levererat. Du behöver även göra en egen marknadsundersökning i ditt nätverk för att se vilka behov som finns.

Håll dig anställningsbar

Betydelsen av nätverk betonas i ett eget kapitel. Linkedin är en självklar hygienfaktor. Författaren föreslår en inventering av både aktuella, gamla och nya kontakter. Lyft på luren, berätta att du är på gång med att starta eget. Undersök och våga ställ frågor om vilka behov som kan finnas.

Glöm inte bort personliga möten, de är a och o. Du behöver vara ute på mässor och olika branschevenemang, ja, se hela ditt liv som en arena för nätverkande. Din hårfrisörs bror kan vara din nästa kund. Alla möten är en chans till försäljning.

Ditt nätverk är grunden för att hitta uppdrag, försäljning kan dock vara en utmaning, något som Karin Svensson vill avdramatisera.

— Jag tror många förknippar sälj med jobbiga telefonsäljare. Men en konsult måste kunna sälja, annars fungerar ju inte verksamheten. Jag föreslår därför att du byter ut ordet sälja mot hjälpa. Som konsult hjälper du dina kunder med att lösa problem.

Ta rätt betalt

Slutsatsen efter att ha läst boken är att livet som konsult kräver omfattande kunskap, tid och pengar  Det är många faktorer att ta hänsyn till, från de egna önskemålen till hur man tar rätt betalt och gör en hållbar budget. Karin Svensson väjer inte för svårigheterna men vill ändå inspirera fler till att våga ta steget.

— För mig handlar rikedom och framgång om att leva ett bra liv och älska det man gör. Att bli egenföretagare är ett utmärkt sätt att uppnå det men det krävs planering och mod att fortsätta, trots misslyckanden och ändrade förutsättningar. Jag har aldrig ångrat att jag blev egen.

Konsten att ta en paus


Annons:

Vid årsskiftet bildade Civilekonomerna och Jusek det nya fackförbundet Akavia.

 

 

 

 

 

KARIN SVENSSON, 64

Bor: I Stockholm.
Familj: Vuxna tvillingar.
Bakgrund: Säljmentor, föreläsare och författare med mångårig erfarenhet, som bland annat varit med och startat TV3, har Trygghetsstiftelsen som kund, författare till böckerna Så blir du konsult i eget företagsamt Hjälp! Sälj är inte min grej.

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se