Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Civilekonom med hästkrafter på fritiden

Intresset för hästar har följt Ewa Sarlöv sedan barnsben. När hon gick på universitet var hon aktiv i akademiska ryttarsällskapet i Lund och intresset spillde över vid familjebildandet.

När ena dottern började rida ponnygalopp blev lockelsen för stor och Ewa Sarlöv köpte en galopphäst. Nu är det drygt tio år sedan. Sedan dess har det blivit fler hästar.

– Jag har även fött upp hästar som jag tränat för tävling, säger Ewa Sarlöv.

Läs också: Brist på lärare hotar ekonomiutbildningen

Under tävlingssäsongen tar hästarna all fritid med skötsel, träning och tävlingar. Hennes hemmabana är Jägersro utanför Malmö. Men det är inte hon själv som rider vid tävlingarna, i stället hyr hon in en professionell jockey.

– Inför första tävlingen på året brukar jag anlita en jockey som känner av att hästen är i bra form och färdig för tävling, den får gå några snabbjobb, alltså sträcka ut mer i snabbare fart. Jag står för underhållsträningen. Trots att jag inte rider i tävlingarna så är spänningen maximal när hästen ska ut på banan. Hästen kan vinna, den kan få bättre placeringar, den kan förbättra sig från föregående lopp och sedan är jag förstås orolig om de ska hålla sig friska. Dessutom är det vackra djur att titta på.

Läs också: Han vill få fler att upptäcka naturens läkande kraft

Just galopp är en krävande sport för ryttaren och inte minst för hästen. Skador på hästarna kan inträffa, så även för Ewa Sarlövs hästar.

– Jag har en konvalescenthäst just nu. Många hästar slutar just för att de skadas. De måste hela tiden tränas för att vara i god form vilket också är viktigt för den som rider. Du måste tänka på vad du äter och dricker och på att hålla kroppen smidig. Ridning är verkligen friskvård, det är mer konditionskrävande att rida galopphästar än att exempelvis cykla Vättern runt, säger Ewa Sarlöv.

Sin civilekonomutbildning har hon fått användning av rent praktiskt vad gäller hästar.

– Under större delen av mitt yrkesverksamma liv har jag jobbat som lärare inom ekonomiämnen men jag knyter liksom ihop säcken med galopphästarna. Jag har undervisat hovslagare, hippologer och beridare i ekonomi och även inom lantbruksekonomi och -juridik. Jag har dessutom skrivit en bok som heter Kalkylering för hästföretagare.

Läs också: De är filmstjärnor i Bollywood

Ewa Sarlöv, 60

Bor: På en gård utanför Skurup.
Familj: Sambo och två vuxna barn.
Utbildning: Civilekonom från Lunds universitet, inriktning marknadsföring och strategisk planering.
Yrke: Universitetsadjunkt, lärare Malmö högskola. Undervisar bland annat i ekonomistyrning, externredovisning och fastighetsvärdering, tidigare förlagsredaktör för ekonomisk litteratur.
Gör: Amatörtränare för galopphästar.
Kuriosa: Kan valla får med fårhund, kan klippa får, är före detta fäktare och cyklade 
i år Vättern runt för första gången, men inte för sista.

Mer på civilekonomen.se