Fribeloppet tas bort 2020
Coronaviruset har lett till att regeringen beslutat att fribeloppet inom studiemedlen tas bort under 2020. Fribeloppet reglerar hur stora inkomster en student får ha utan att studiemedlen påverkas. Det borttagna fribeloppet är en tillfällig ändring, vilket innebär att från och med 2021 så gäller de tidigare reglerna igen.
Det finns alltså inget övre tak på hur mycket man får tjäna av tjänst, företag eller kapitalinkomster, studiemedlen påverkas ej under 2020. Men för inkomster som betalas ut under januari 2021, då gäller de vanliga reglerna, även om du tjänat dem under 2020.
Så får du koll på din studentekonomi
Anledningen att fribeloppet tas bort är att man vill underlätta för studenter att gå in och arbeta inom vården och andra samhällsviktiga funktioner, samt stötta de som blivit arbetslösa och vill börja studera.

– Vi har märkt att många studenter upplever en ekonomisk osäkerhet inför framtiden, inte minst på grund av coronaviruset. Många upplever att de behöver spara ihop en större buffert. Nu finns möjlighet att arbeta mer inom vården och samtidigt bygga en buffert, kommenterar Linda Yu, marknadsförare studentverksamheten, vid Akavia.
Studenter upplever sämre ekonomi
Den som blivit arbetslös på grund av coronakrisen och ska börja studera behöver inte bekymra sig för att tidigare inkomster ska påverka hur mycket studiemedel de kan få under 2020.
En del studenter kan också känna oro inför återbetalningskravet. Men den som tar examen under våren 2020 börjar inte betala tillbaka studielånet förrän vid nästa årsskifte, vilket betyder januari 2021. Och för de studenter som redan börjat betala tillbaka på sitt studielån finns möjlighet att ansöka om att betala tillbaka mindre, så kallad nedsättning av studielånet.
– Kontakta oss direkt och du har problem med att betala tillbaka, det går att hitta lösningar att betala mindre eller ingenting alls under en period Vårt regelverk är redan konstruerat för att hjälpa personer som har tillfälliga svårigheter, säger Joacim Strömblad, utredare på rättsavdelningen vid CSN.
Studenthälsan hjälper studenter att må bättre
Annons: