Fortsatt stor löneskillnad mellan män och kvinnor
Sedan 1967 genomför Civilekonomerna lönestatistik bland medlemmarna där man även tittar på löneskillnader mellan könen. Det nuvarande rålönegapet är 17,8 procent. Rålönegap innebär att man räknat fram medellönen för kvinnliga respektive manliga ekonomer för 2018, men inte tagit hänsyn till ålder, bransch, geografiskt område eller position på arbetsplatsen. Rålönegapet visar att kvinnors medellön är 49 515 medan männens är 60 251 kronor.

– Nivåerna är tyvärr dåliga och utvecklingen går alldeles för långsamt. Det här är en jätteviktig fråga som vi arbetar kontinuerligt med, kommenterar Ulrika Wallén, utredare på förbundet.
Läs mer: Om lönegapet förra året
Löneskillnaderna kan dels förklaras med faktorer som att man har olika befattningar, arbetar i antingen privat eller offentlig sektor och i olika regioner. Det privata näringslivet erbjuder generellt bättre löner än stat, kommun och landsting. Var man bor har också betydelse för lönenivån – och rålönegapet mellan könen.
Det finns även en så kallad oförklarad löneskillnad. Den oförklarade löneskillnaden tar hänsyn till parametrar som till exempel ålder, utbildning, position på företaget och bransch och redovisar tydligare löneskillnaderna. År 2015 genomförde förbundet en fördjupad rapport som visade att en kvinnlig ekonom då i genomsnitt tjänade 10,7 procent mindre än en manlig ekonom – trots att båda arbetade i samma sektor, hade samma ålder och samma befattning.
Läs om: Möjliga orsaker till löneskillnaden
Förbundet fokuserar framförallt på frågorna om jämställda löner och föräldraledighet. Det stora rålönegapet förklaras delvis av att många av de manliga medlemmarna är chefer inom det privata näringslivet. Föräldraledighet har, enligt Ulrika Wallén, varit en vattendelare när det gäller karriär- och löneutveckling. Kvinnor tar i större utsträckning ut mer av föräldraledigheten.
– Det handlar om att individen behöver göra medvetna och upplysta val under hela livet kring familj, skol- och utbildningsval, arbete och arbetstid med mera. Men även arbetsgivarna måste ta ett större ansvar och säkra att kvinnor får samma chans till kompetens- och löneutveckling.
Läs även: Hur du håller dig anställningsbar