Fortsatt god arbetsmarknad för ekonomer
Arbetsmarknaden för nyexaminerade ekonomer är god. De närmaste åren väntas sysselsättningen öka samtidigt som arbetslösheten minskar långsam takt genom att examenskullarna minskar. Det visar Sacos prognos för de kommande fem åren på arbetsmarknaden. Bedömningen är att det är balans för nyexaminerade men svårare att finna yrkeserfarna ekonomer även om siffran ökat. Däremot förändras arbetsmarknaden, vilket har betydelse för ekonomers utbildnings- och kompetenskrav.
Läs om: Så blir du redo för framtidens arbetsmarknad
– Det räcker inte längre med att ha en ekonomutbildning. Det är också viktigt att ha multikompetens, exempelvis att kunna arbeta strategiskt med IT-system. Personliga egenskaper som samarbetsförmåga och förändringsbenägenhet är också av betydelse , kommenterar utredaren Ulrika Wallén, som skrivit avsnittet om ekonomer.
Arbetsmarknaden för ekonomer som vill arbeta inom revision och organisation/management präglas av liten konkurrens. Marknaden för marknadsförare, finansierings- och nationalekonomer är i stort sett i balans. Däremot är det hårdare konkurrens bland ekonomiassistenter, administratörer och handläggare/utredare.
Läs även: Marknadsförarnas tjugoitopp-lista
Även andra yrkesgrupper får det tuffare, så som samhällsvetare och kommunikatörer. Prognosen utmärks av en viss osäkerhet i bedömningen av hur arbetsmarknaden kommer se ut för olika yrken. Här spelar naturligtvis den väntade lågkonjunkturen in. Men som nyexaminerad ekonom kan du troligtvis räkna med ett jobb.
– En akademisk examen är en investering för livet. Det är den enskilt bästa försäkringen för att minska risken för arbetslöshet, säger Göran Arrius, Sacos ordförande.
Läs om: Svenska finanschefer optimistiska