Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Första hjälpen för nya chefer

En chef måste kunna delegera och samtidigt vara en förebild. Och det är både vad du säger och vad du gör som räknas menar Mikael Peterson. Han är en av flera författare till ledarskapsklassikern Att vara chef och ledare.

En av nycklarna till ett framgångsrikt ledarskap är förmågan att delegera, men också att vara en förebild.

– När du blir chef är det inte bara vad du säger utan hur du säger saker och hur du själv agerar som är viktigt. Du blir betraktad. Det säger Mikael Peterson, en av medförfattarna till boken Att vara chef och ledare (Ekerlids förlag). Boken, som håller på att bli en ledarskapsklassiker,  firar sin 18-årsdag med en femte reviderad upplaga. 

Läs om: Ledarskapet avgör arbetsmiljön

Boken har sålt i 70 000 exemplar sedan den kom ut första gången år 2000. Att boken är upplagd som en handbok tror Mikael Peterson är en av förklaringarna till dess popularitet.

– Jag gillar teorier, men när du är ny som chef, och det är mycket som sköljer över dig, är användbar­heten prioritet.

Läs även: Destruktivt ledarskap en tickande bomb

Boken är upplagd så läsaren kan sträckläsa men det går lika bra att slå upp ett aktuellt kapitel för att läsa på inför en situation.

Författarna vänder sig särskilt till den som är ny i rollen som chef. Syftet är att ge verktyg för att hjälpa medarbetarna att prestera bättre och finna motivation. 

Testa din chef – eller ditt eget ledarskap

Mer från: , ,

Mer på civilekonomen.se