Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Förslag: Strejkrätten ska begränsas – svenska modellen står fortsatt stark

Det ska bli olagligt att vidta stridsåtgärder såvida det inte handlar om att få till ett kollektivavtal. Det är kontentan av det förslag som fackens och arbetsgivarnas paraplyorganisationer kommit överens om och som presenteras i dag. – Den svenska modellen står fortsatt stark säger Göran Arrius ordförande Saco.

Förslaget presenteras med bakgrund av den konflikt med tillfälliga strejker som blossade upp i Göteborgs containerhamn för något år sedan. Parterna uppger att det för arbetsgivarna handlar om att stävja ”missbruk och avarter” på arbetsmarknaden.

Läs också: Gränslösa arbetslivet – nästa stora utmaning

Parternas förslag innebär bland annat att fackförbund framöver kan vidta stridsåtgärder som en yttersta åtgärd. Även när en arbetsgivare är bunden av ett annat kollektivavtal. Det kommer fortsatt vara möjligt för konkurrerande fackförbund att teckna kollektivavtal för sina medlemmar. Det nya avtalet väntas också ge en lösning på hamnkonflikten i Göteborg.

– Vi i Sacofederationen har varit mycket bekymrade och tagit stridsåtgärdsutredningens uppdrag på största allvar då den har varit ett hot mot många av våra förbunds ställning på arbetsmarknaden, säger Göran Arrius, ordförande Saco.

– Vi har arbetat målmedvetet och fört en löpande dialog med inblandade aktörer för att säkerställa att våra medlemmars intressen kan företrädas på arbetsmarknaden. Det uppfattar vi nu att vi har fått gehör för.

Läs också: Fackavgiften blir avdragsgill – men hur länge?

Förslaget har överlämnats till regeringen och parterna säger att man räknar med att regeringen kommer att godkänna förslaget och göra lagstiftning av parternas överenskommelse.

– Vi i Saco är nöjda över att man har tagit hänsyn till våra synpunkter i förslaget som nu överlämnas till regeringen. Det ska alltid vara möjligt för Sacoförbund att företräda sina medlemmar fullt ut på arbetsplatser. Den svenska modellen står fortsatt stark säger Göran Arrius ordförande Saco.

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se