Forskare: Falska fördomar om kvinnliga entreprenörer
En studie från Luleå tekniska universitet visar att kvinnor och män som driver företag bedöms helt olika av svenska offentliga finansiärer. Forskarna har intervjuat elva offentliga finansiärer och undersökt hur de bedömer 126 svenska företag inför beslut om att ge finansiering. 43 procent av bolagen drevs av kvinnor och 57 procent av män.
Läs också: Bara tre kvinnor bland 92 riskkapitaltoppar
Forskarna upptäckte att finansiärerna hade fyra framträdande stereotypa fördomar om hur kvinnor och män driver företag:
- Män vill satsa på tillväxt medan kvinnor är tveksamma till att låta företaget växa.
- Män har resurser att satsa på hög tillväxt, men inte kvinnor.
- Mäns företag presterar väl medan kvinnors underpresterar.
- Män är ambitiösa och risktagande, kvinnor är försiktiga och riskaverta.
Men har dessa fördomar någon bäring i verkligheten? Nej, konstaterar forskarna efter att de kontrollerat 22 olika nyckeltal, så som försäljningsvolym, tillväxt i antal anställda och omsättning, från de 126 bolagen som sökte finansiellt stöd.
– Inte ett enda av måtten kunde visa någon statistisk skillnad på hur kvinnor och män driver företag. Det är slående att man kan ha de här föreställningarna när de saknar grund i verklig objektiv data, säger Malin Malmström, professor i entreprenörskap och innovation vid Luleå tekniska universitet som genomfört studien VC stereotypes about men and women aren’t supported by performance Data tillsammans med forskarkollegorna Joakim Wincent, Aija Voitkane och Jeaneth Johansson.
Malin Malmström påpekar att det inte rör sig om en liten grupp offentliga finansiärer som har dessa föreställningar.
– Det finns en bild av att entreprenörskap som profession är mansdominerat. Om du frågar någon vem den ser framför sig om den tänker på en entreprenör så är det oftast en man. Precis som att vi gärna konstaterar att en förskolepedagog är kvinna. De här bilderna är djupt rotade och påverkar oss i stor utsträckning, säger hon.
Läs också: Färre diskrimineras i omvänd process
Vad får de här stereotypa fördomarna för konsekvenser?
– Det blir svårare för kvinnor att få samma kapital som män. Därför är det viktigt att vi slår hål på myterna. Det handlar om att till fullo ta tillvara på den potential som vi har i samhället och fortsätta stå oss konkurrenskraftiga som nation.
Hon hoppas att resultatet ska leda till en ökad medvetenhet.
– Vi vet att kvinnor generellt sett har högre utbildning, lägre lön och har svårare att avancera i organisationshierarkier. Att starta ett eget företag kan vara ett sätt att komma undan de strukturerna. Men är det svårt att få finansiering är det svårare att växla upp och få tillväxt i bolaget, säger Malin Malmström.
Även tidigare forskning som Malin Malmström och hennes kollegor från Luleå tekniska universitet gjort konstaterar att det finns ojämlikheter mellan könen. Då tittade forskarna på hur svenska offentliga finansiärer uppfattade kvinnor och män som sökte finansiering, resultatet visade att kvinnorna fick i snitt 25 procent av sitt efterfrågade kapital. Männen fick över hälften.
Läs också: Därför stoppas kvinnors chefskarriärer