Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Carolin Runnquist, IT-säkerhetschef på Pwc (t.v) och Charlotte Levert, HR-chef på Tieto (t.h).

Företagsekonom blev Årets IT-kvinna

I oktober fick företagsekonomen Carolin Runnquist ta emot utmärkelsen Årets IT-kvinna av Tieto. Carolin Runnquist är ekonomen som valde teknik, hon är sedan två år IT-säkerhetschef på PwC.

– Det allra roligaste är att många andra kvinnor som jobbar med IT och säkerhet hört av sig, det finnas massor som inte syns. Och många säger att de skulle vilja arbeta hos oss. Kvinnor drar kvinnor.

Läs också: Felländer vill ha mer mänsklighet i tekniken

Enligt motiveringen visar Carolin Runnquist att det går att utmana rådande strukturer med tydliga mål och därmed få in fler kvinnor i IT-branschen.
– Jag försöker driva jämställdhet varje dag och lyfter fram kvinnor i alla lägen. Det handlar till exempel om hur jag sätter ihop mina kundteam, presenterar våra konsulter eller hur jag för diskussioner i ledningsgruppen.

Hösten 2017 startade hon ett kvinnligt nätverk på Pwc.
– Det är ett enkelt sätt att lyfta fram framgångsrika kvinnor. Jag försöker också alltid hänvisa till kvinnliga kollegor när det kommer frågor från exempelvis media. Det finns så många andra som lyfter fram de duktiga männen.

Samtidigt är kvinnor på partnerägda konsultbolag som Pwc kraftigt underrepresenterade i toppen, inte minst som delägare. En förklaring är att de halkar efter i karriären när det är dags att bilda familj.
– Vi måste erbjuda bättre förutsättningar att kombinera jobb och familj för både kvinnor och män. I dag tappar vi många duktiga kvinnor efter ungefär tio år. Det här är en förändring som tar tid.

Läs också: Bara var femte partner på revisionsbyrå är kvinna

Hennes bästa karriärråd är att bygga upp ett nätverk av allierade, att kroka arm med de som har liknande värderingar, både inom företaget och utanför.
– Då är det lättare att stå upp och försvara sina idéer även om det blåser motvind. Man kan peppa varandra och driva frågorna vidare tillsammans.

Carolin Runnquist tycker också att alla, både kvinnor och män, borde vara modigare när det gäller att ta nya kontakter.*
– Hör du någon intressant föreläsare eller ser en artikel om en person som verkar cool, ta kontakt och fråga om de vill äta lunch. Jag tycker om när andra gör så mot mig, och tackar nästan alltid ja.

Carolin Runnquist utbildade sig först till socionom och valde sedan att ta en fil kand i företagsekonomi.
– Jag har aldrig jobbat som socionom, jag är bättre på att se det övergripande och gillar att ha ett helhetsperspektiv. Men jag har haft stor nytta av att läsa beteendevetenskap, inte minst i min chefsroll då jag coachar och stöttar 40 medarbetare.

Läs också: Digital kompetens nya hårdvalutan

Mer från: , ,

Mer på civilekonomen.se