Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
De före detta traineerna Emil Gunnarsson och Camilla Greman i samtal med Exsitecs HR-chef Emma Billenius. Foto: Gustav Gräll

Företaget som bygger sin framtid på traineer

En traineeplats kan ge en kickstart på arbetslivet och för företagen är det livsviktigt att hitta ny kompetens. Ett företag som bygger nästan hela sin framtid på traineer är IT-stödföretaget Exsitec.

Enligt en undersökning från karriärnätverket Nova, med 7 000 medlemmar, går nästan 48 procent av de som genomför ett traineeprogram vidare till att bli chefer och 45 procent stannar kvar på företaget i snitt sju år. I Sverige finns cirka 200 traineeprogram, de mest eftertraktade finns hos storföretag som SEB, H&M, Ikea, ABB och Telenor. Men även medelstora företag satsar numera på traineeprogram för att fylla på med en ny, gärna digitalt driven, generation.

Hos konsultbolaget Implema är cirka en tredjedel av medarbetarna tidigare trainees, och företaget startade i augusti ännu ett traineeprogram för att utbilda nio unga medarbetare till affärssystemkonsulter. Ett annat exempel är Exsitec från Linköping, med 120 anställda, som tog fram ett format för traineeprogram 2012.

Läs även: Jätteviktigt för ekonomer att kunna lite tech

Exsitec, som tillhandahåller IT-stöd till andra företag, hade svårt att finna specialister som kunde de program som företaget jobbar med. Det blev dyrt. Man upptäckte att många av de anställda som presterade bäst hade kommit direkt från högskolan. 2014 tog man därför in tre traineer för att se hur det fungerade. Det gick över förväntan. 2015 ökade man antalet till tio, 2016 var de 14 och under hösten 2017 deltar 19 traineer i Exsitecs program.

Johan Kallblad.

– Traineerna har blivit en del av företagets DNA. Dessutom är det enklare att göra ett stort program än ett litet, säger företagets vd Johan Kallblad.

I år fick Exsitec in 250 ansökningar, 100 blev kallade till intervjuer. För HR-chefen Emma Billenius är hösten en hektisk period när det sex månader långa programmet rullas ut. Men även under urvalsprocessen krävs det mycket jobb.

– Vi tittar efter relevant utbildningsbakgrund till att börja med, sedan om kandidaten är specifikt intresserad av den här mixen mellan ekonomi och teknik/IT, säger Emma Billenius.

Läs även: Hitta rätt talanger ökar vinsten

På cv:t vill man gärna att det ska finnas en röd tråd.

– Vi vill se att personen hyfsat håller sig till en berättelse som gäller, en rimlig story utan för stora luckor, säger Johan Kallblad. Samtidigt är det ofta viktigare vem man är än vad man gjort.

Många av traineerna som anställs har haft interaktion med företaget under sin studietid. Kontakten etableras alltså två–tre år tidigare via aktiviteter på universiteten eller på företagskvällar där de får testa på programvaror och prata med konsulter.

Av de 14 traineer som började förra hösten är alla 14 kvar. Målet är att alla de 19 nya traineerna också ska stanna kvar i företaget.

– Om kompetensförsörjningen är det som hindrar företag från att växa så kan man inte skrika att det är fel på arbetsmarknaden. I något läge får man säga att man får utbilda dem själva. Utbildar man en person till expert över några års tid, så kommer den personen vara mycket billigare än en person som utbildar sig på ett annat företag och som vi ska försöka locka över genom att erbjuda högre lön. När man väl får rull på verksamheten med färdiga traineekullar så betalar det sig, men det tar några år att få igång volymen, säger Johan Kallblad.

Läs även: Unga ekonomers drömarbetsgivare

Och för studenterna är det ett attraktivt sätt att starta sin karriär.

– Man får ju en väldigt fin väg in i arbetslivet. Bred överblick av vad företaget gör på alla positioner och stort kontaktnät på kort tid. Övergången från student till arbetsliv sker utan att man nästan märker det.

Genom att tidigt få förståelse för vad andra gör på företaget så skapas ett större engagemang. Dessutom formas en prestigelös kultur där de anställda gärna delar med sig av kunskapen till nästa kull nykomlingar.

Emma Billenius.

– Överföringen av kompetens är en jättestor bärande del om vi ska lyckas med traineeprogrammet. Det skapar en vilja att dela med sig av sin kunskap och låg prestigelöshet. Alla som blir mentorer tar det uppdraget på allra största allvar, säger Emma Billenius.

Läs även: Framtidens talanger kräver ny ledarstil

Hur gör man för att behålla traineerna?

– Det finns en hets att efter tre år ska man byta jobb. Men en naturlig fortsättning är vårt tvååriga program för ledarskapsutbildning. Vi behöver nya chefer när vi växer och dem vill vi gärna hitta internt, säger Johan Kallblad.

Samtidigt är det få företag i samma storlek och bransch som satsar på traineeprogram, menar Emma Billenius.

– Jag tror alldeles för få företag har förstått vikten och värdet av traineeprogram. Om vi tar Linköping, där vi har en stor del av vår verksamhet, så är det ganska få företag som erbjuder traineeprogram. Och det finns ändå en hel del bolag som är verksamma inom samma bransch som vi.

Läs även: 5 tips till blivande traineer

3 före detta traineer på Exsitec om hur de sökte och fick platsen

Martin Brännström.

Namn: Martin Brännström
Ålder: 27.
Trainee: 2015 på Exsitec.
Titel: Affärsystemskonsult.
Utbildning: Civilekonom, Örebro universitet.

”Jag började med att prata med representanter för företaget på en studentmässa. Sedan fick jag höra att de skulle ordna en studentkväll på Örebrokontoret, jag åkte dit och fick mer info om företaget och presenterade mig. Efter det så sökte jag till traineeprogrammet. Min strategi var att etablera en mer personlig kontakt – när de sedan fick in min ansökan hade de ett ansikte direkt. Det kommer in många ansökningar med personer som de aldrig har träffat, då sticker man ut i mängden. Att så många traineer startade samtidigt var bra. Vi kunde hjälpa och stötta varandra, känna att vi var flera som var i samma sits. Efteråt har vi fått en bra gemenskap hela traineegänget”.

Camilla Greman.

Namn: Camilla Greman
Ålder: 31.
Trainee: 2014 på Exsitec
Titel: Affärssystemskonsult.
Utbildning: Civilekonom, Stockholms universitet.

”Jag jobbade för Visma som redovisningsekonom, men det var inte rätt för mig. En kompis jobbade för Exsitec – på så sätt fick jag kontakt med HR-chefen. Vi bokade in ett förutsättningslöst möte, efter det kände jag att jag ville jobba här. Samtidigt hade jag inte tillräckligt med erfarenhet för att börja direkt, det var i samma veva som traineeprogrammet startade så vi bestämde att jag skulle haka på det. Jag tror att det är svårt att få en bättre start, speciellt när man ska börja som konsult, då det är mindre press och förväntan att leverera direkt. Andra året var jag mentor – det är jättekul, man har så mycket då som man vill dela med sig av till traineerna.”

Emil Gunnarsson.

Namn: Emil Gunnarsson.
Ålder: 27.
Trainee: 2016 på Exsitec.
Titel: Affärssystemskonsult.
Utbildning: Civilingenjör industriell ekonomi, Linköpings universitet.

”Min utbildning är bred – man kan nästan bli vad som helst. Jag sökte därför arbete brett både på traditionella industriföretag och konsultföretag. Jag var på fem–sex olika intervjuer mest i Stockholm, men även i Linköping. Just Exsitec kom jag i kontakt med under fjärde året av utbildningen. De var och gästföreläste på en av våra kurser. Det var första ögonöppnaren. Sedan besökte jag två företagskvällar, jag hade börjat känna lite på dem och kände att det här var något jag var intresserad av – både arbetat, miljön och människorna. Att jag skulle rikta in mig på affärssystem från början var vi överens om tidigt. Samtidigt var Exsitec tydliga med att om man väljer en inriktning så är man inte låst vid den. En av mina programkollegor bytte arbetsområde precis efter traineeprogrammet.”

Mer från: , ,

Mer på civilekonomen.se