Företaget där man turas om att leda
När Erik Ringertz, vd på it-konsultbolaget Netlight, utsågs till Årets Chef 2014 stod det bland annat i motiveringen att hans ledarstil ”ger en skymt av hur morgondagens ledarskap kan se ut”. Netlight har också under flera år hamnat i toppskiktet när Sveriges bästa arbetsplats ska utses.
Annons:
Det har förekommit olika metaforer för hur bolaget styrs; att det är ett nätverk med noder, en cirkus (!), en mosaik eller – det som Erik Ringertz tycker är den bästa liknelsen – att det är som en fågelflock.

– Det vetenskapliga begreppet för ett flockbeteende är emergent system, och kan bland annat syfta på samspelet mellan ett antal individer, där ett system eller ett mönster utvecklas. Det är lätt att visualisera det som en flock sparvar på himlen, där tusen sparvar bildar något som ser ut som en enda levande organism. De har ingen ledare, utan varje sparv har en uppfattning om vad den ska göra samtidigt som den tar in vad andra sparvar gör. Man kan säga att sparven utövar självledarskap, säger Erik Ringertz och ler.
Läs mer: Led dig själv, sedan andra
Precis som i sparvflocken saknar Netlight uppdelningen i ”ledare” respektive ”följare”.
– Det traditionella, mekaniska sättet att organisera kanske fungerar för vissa företag – men de blir nog allt färre. Där utgår man från att människor behöver styras och kontrolleras, medan det naturliga – tycker vi – är att lita på att alla anstränger sig för att göra sitt bästa.
Här kommer då självledarskapet in i bilden, och Erik Ringertz understryker att ”själv” inte behöver betyda ”ensam”.
– En del tolkar självledarskap som att jag inte har en ledare. Men då missar man det holistiska, alltså att det handlar om ett samspel. Tanken är att var och en ska vara ledare och följare i ett. Därför är självledarskap egentligen inget bra begrepp, men i brist på annat använder vi det också.
Läs också: Avslöja bluffsyndromet och bli ”unstoppable”
Hos Netlight finns istället en organisk struktur med ”förebilder” inom organisationen.
– Och då handlar det inte om att vi har kommit på att vi bara ska ge våra chefer en annan titel. Nej, det finns avgörande skillnader mellan att vara förebild och att vara chef, säger han.
För det första är rollen som förebild inte något som ledningen tilldelar en viss person.
– Det handlar inte om att säga ”titta på honom eller henne, de är bra förebilder”. Det är inte frågan om någon idoldyrkan, utan vem som är förebild är något som måste växa fram inom organisationen – i fågelflocken.
Till skillnad från ett chefskap så är du inte heller förebild hela tiden. Det växlar mellan sammanhang och tillfälle.
– Förebildsstrukturen handlar om att bejaka att det ändå uppstår en form av hierarkier i en organisation. Det kan vara som skillnaden mellan formella och informella ledare. Vi har tagit bort de formella ledarna, men det verkar fungera bra utan dem, säger Erik Ringertz.
Läs om: Ifrågasättande krävs för ett bra ledarskap
Läs fler artiklar om det nya ledarskapet:
Nu ställs nya krav på ledare – gamla modeller gäller inte längre
Företaget där man turas om att leda
Kulturkrock för svenskt ledarskap
Annons:
Bli medlem
Civilekonomerna avser att gå samman med Jusek och bilda ett nytt och modernt fackförbund. Här kan du läsa mer om det planerade samgåendet.