Företagen letar talanger allt längre ned i åldrarna
Det dyker upp kreativa lösningar som företagen kallar olika saker, men inte trainee, konstaterar traineexperten Christian Rähn, senior advisor på Cham Consulting.
– Det kan i stället vara långa introduktionsprogram. Det man försöker göra är att komma genom bruset och synas. Själva begreppet trainee kommer fortfarande vara kvar, men man kommer att få se massor av olika varianter, säger han.
Läs även: Företaget som bygger sin framtid på traineer.
En global trend som han ser är att den hårda konkurrensen om talangerna driver företagen att söka kompetens allt längre ned i åldrarna.

– Sverige ligger ganska långt efter. Vi är jättedåliga på att vara ute i klassrummen och prata om vad det finns för jobb. Många bolag vill ta in yngre kompetens för att unga är mer förändringsbenägna. De kommer direkt från skolan och kan till och med konkurrera ut äldre personal.
Läs även: Framtidens talanger kräver ny ledarstil
Ett företag som övergivit sitt traineeprogram är Handelsbanken som i stället har startat ett studentprogram där banken rekryterar redan på gymnasienivå.
– Det är ett program som vi är ensamma om. Vi tar in kandidaterna när de ska påbörja sina högskolestudier. Från att de söker in till högskola så söker de samtidigt plats hos oss. Sedan jobbar de här parallellt med studierna under tre år. Syftet med det är att vi ska försöka hitta potentiella ledare väldigt tidigt, säger Jeanette Almberg, kompetensutvecklare på Handelsbanken.
Olika branscher försöker fånga upp studenterna vid vad de anser bästa tidpunkten. Det innebär att man som student måste vara vaksam tidigt under studietiden på vad man vill jobba med och när man ska söka.
Läs även: Certifieringen av gymnasieskolor fyller tio år
Revisionsbranschen har till exempel en tradition av att ta in studenter parallellt med högskolestudierna.
– Vi söker folk till vårt program som fortfarande studerar. Rekryteringsbiten ser lite annorlunda ut inom revisionsbranschen, vi rekryterar studenter ett år innan de har gått ut universitetet. Anledningen till det är den hårda konkurrensen om de bästa medarbetarna, säger Daniel Ivarsson på KPMG.
Ändå ser Christian Rähn en breddad trend för traineeprogrammen.
– Många av bolagen fortsätter med sina traineeprogram. Sedan har myndigheter och offentliga organisationer, som tidigare inte hade några program, börjat komma igång. Även en del småbolag inom IT-sektorn. Jag skulle vilja säga att det breddar sig.
Läs även: IT-stödföretaget som bygger sin framtid på traineer
Han ser också att företagen i dag är mycket mer specifika i sin annonsering när de söker traineer.
– Förr sa man att vi tar in tio traineer så får vi se var de hamnar. I dag frågar företagets traineeansvariga de olika avdelningarna: vad behöver vi för kompetens de närmaste två åren? Anledningen till det är att man inte har så mycket marginaler att spela på.
Populäraste traineeprogrammen
1. H&M
2. Ikea
3. Coca-Cola
4. Unilever
5. Arla foods
6. Capgemini
7. Volvo group
8. Nordea
9. SEB
10. Acando
Listan baseras på svenska toppstudenters åsikter under Traineedagen 2016.