Företag siktar på egna högskoleutbildningar
Under våren rullar konsultfirman KPMG ut sitt nya utbildningsprogram, KPMG University, en virtuell utbildningsplattform där vissa utbildningar ger högskolepoäng. Det är genom ett samarbete där KPMG står för innehållet och utbildningskoncernen Lexicon som ett 30-tal aktuella utbildningar ges, i första skedet. Fler kurser tillkommer.

– Vi ser att det finns ett mycket stort behov av vidareutbildning. Däremot finns det i dag inte tid till att låta medarbetarna genomgå traditionell klassrumsundervisning, säger Björn Johansson. Han är skattespecialist på KPMG och ansvarig för KPMG University.
Sedan tidigare har det varit vanligt med uppdragsutbildningar, alltså utbildningar som tagits fram av universitet och högskolor där företag köper platser till medarbetare. Men i takt med att fler företag söker specifik kunskap eller behöver kompetensutveckling snabbare dyker fler täta samarbeten upp i högskolevärlden.
Sedan 2015 har bland andra Svensk Fastighetsförmedling samarbetat med Högskolan i Gävle kring en tvåårig mäklarutbildning på heltid, Svensk Fastighetsförmedlings Mäklarskola. Totalt 90 mäklarstudenter har genomgått eller går mäklarskolan via Högskolan i Gävle. Från i höst tillkommer en doktorandtjänst för mäklare.
Läs också: Ny forskartjänst för mäklarbranschen
Och behovet av vidareutbildning är stort, inte bara inom ekonomi. Regeringens framtidskommission visade i sin slutrapport att antalet anställda i yrken som kräver minst treårig högskoleexamen ökade mellan 2001 och 2010 med 200 000 personer. Ett behov som ökar än mer med digitaliseringens utveckling. Svenskt Näringslivs utbildningsansvarige Tobias Krantz lyfte så sent som i höstas frågan om hur Sverige ska klara kompetensförsörjningen i framtiden.
Uppdragsutbildningar som köps av företag från universiteten är redan ganska vanligt, vad tänker Svenskt Näringsliv om att nu också svenska företag börjar erbjuda högskoleutbildningar?
– Detta är ett uttryck för att företagen inte upplever att högskolor och universitet i tillräckligt hög grad levererar den kompetens som de bedömer att de behöver; ytterst är det ett underkännande av dagens system för högre utbildning. Vi ser samma tendenser också inom andra segment av utbildningssystemet, exempelvis inom gymnasieskolans yrkesutbildningar, säger Tobias Krantz.
– Starkare samverkan mellan högskola och näringsliv är positivt för båda parter. Både företag och akademi får ökad förståelse för varandras behov och förutsättningar. Om inte det utbytet finns försvåras kompetensförsörjningen. Därmed försvagas företagens konkurrenskraft, vilket ytterst drabbar jobb och välfärd i Sverige.
Konsultjätten Deloitte har även de ett gediget vidareutbildningsprogram, även om de inte ger högskolepoäng. Samtliga medarbetare inom Deloitte erbjuds kontinuerlig utbildning, både teknisk utbildning och inom ledarskap. Alla medarbetare inom revision går en femårig internutbildning som tillhandahålls av Deloitte Academy. För de medarbetare som inom närtid siktar på en auktorisation erbjuder Deloitte en förberedande utbildning som kallas för CPA Excellence.

– Deloitte erbjuder också erfarna medarbetare ledarskapsutbildning inom ramen för Deloitte University, som har sina utbildningscentra i Bryssel och Paris, säger Anna Asp Wadmark, ansvarig för Deloitte Academy på Deloitte.
Läs också: Stora skillnader vid val av vidareutbildning
KPMG:s nya utbildningsprogram riktar sig främst till anställda inom offentlig verksamhet, men även till företag som vill vidareutbilda sin personal. De utbildningar som ger högskolepoäng har en skriftlig tentamen och inlämningsuppgifter.
Mats Johansson på Lexicon University, som blir arrangören av KPMG:s utbildningar, säger att man upplever att behoven av utbildning ökar och att det blir allt mer affärskritiskt hos alltfler större företag och organisationer att snabbt kunna nå ut med kvalitativ kompetensutveckling till olika målgrupper.
– Digitaliseringen ger också nya möjligheter, eftersom vi kan erbjuda webbaserade utbildningar. Fördelarna med att vi har utbildningar som är webbaserade är att vem som helst kan delta på egna villkor. Du kan gå kursen på vägen till jobbet eller på flyget och du är inte bunden geografiskt till en plats. Det här gör att vi kommer att nå ut till fler personer, både externa kunder och våra egna medarbetare var de än finns, säger Björn Johansson.
– Flera kan gå utbildningar oftare och mera flexibelt i tid och inbesparingar kan göras i transport- och uppehållskostnader för kunderna.
Läs också: Vilken utbildning kan jag kräva?
Uppdaterad 26/4-2017