Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Föreningsaktiva ungdomar får lättare jobb

Att redan i unga år engagera sig i samhället ger en värdefull social träning som minskar risken för ungdomsarbetslöshet. Det gäller oavsett om man deltar i en förening eller jobbar extra. ”Tungt ansvar vilar på politiker” menar branschföreträdare.

Forskaren Peter Gladoić Håkansson, docent i ekonomisk historia vid Malmö universitet, har specialiserat sig på ungdomsarbetslöshet och dess orsaker. Enligt hans forskning finns det samband mellan tidigt engagemang i föreningar och lägre arbetslöshet:

Sero – studenternas okända välgörare

– Anledningen är att du i föreningslivet knyter kontakter och kan bygga upp det som vi kallar för socialt kapital. Nätverken som engagemanget i en förening skapar kan innebära kontakter som leder till jobb, säger Peter Gladoić Håkansson.

Bygg ditt cv med styrelseuppdrag

Tidigare forskning från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, visar att de som arbetar under gymnasiet har flera gånger större chans att gå jobb senare i livet än andra ungdomar.

– SKL:s rapport handlar visserligen inte om engagemang i föreningar, men det är intressant att tidigt engagemang, oavsett om det är i förening eller i jobbsammanhang, är ett väldigt viktigt första steg i karriären, säger Jacob Rudbäck är vd och grundare av Yepstr, en tjänst som förmedlar jobb till ungdomar.

”Vi vill ha ett hållbart arbetsliv – från studenttiden till pensionen”

Han anser därför att politiken bör ändras för att underlätta för ungdomar att tidigt få ett första jobb.

– Jag skulle vilja att Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, tillsammans med ansvariga på kommunerna, gör följande, säger Jacob Rudbäck.

1 Inser problemet. Och inte blundar för den forskning som nu presenteras.

2 Tar hjälp av de som är bäst på att skapa jobb – oavsett om det är det privata näringslivet, enskilda entreprenörer, organisationer eller kommuner.

3 Avsätter pengar. De företag eller organisationer som skapar flest jobb, får mest betalt.

Ung och arbetslös?

Under en kort populärvetenskaplig föreläsning vid Malmö universitet 2015 berättade docent Peter Gladoić Håkansson om hur ungdomsarbetslösheten förändrats över tid och hur det ser ut idag. Föreläsningen är 22 minuter lång och kan ses här.

Om Yepstr

Yepstr är en plattform för typiska ungdomsjobb såsom barnvakt, läxhjälp, hundpassning eller trädgårdsarbete.

Studentkår med uppdrag att föra din talan

 

 


Annons:

Bli medlem i Akavia.

 

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se