Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Reema Orfaly. Foto: Martin Hammarström

Flydde från Syrien – nu stortrivs hon på svensk redovisningsbyrå

Reema Orfaly flydde från Syrien 2014. I dag stortrivs hon på sitt jobb på en svensk redovisningsbyrå. I framtiden siktar hon på att bli ekonomichef.

Reema Orfaly flydde kriget i Syrien och kom till Sverige år 2014. I bagaget hade hon en ekonomexamen från universitetet i Damaskus och några års arbetslivserfarenhet.

– I Damaskus studerade jag till ekonom i fyra år och jobbade sedan inom banking. Men när kriget började var jag tvungen att tänka på framtiden, säger Reema Orfaly till Revisionsvärlden.

Läs även: Fem lärosäten ska utbilda utländska ekonomer

Reema Orfaly är bara en av flera miljoner syrier som de senaste åren tvingats att fly från sina hem, i takt med att blodbadet eskalerat. Först kom Orfaly till Östersund där hon bodde i nästan två år. Hon gjorde praktik via Arbetsförmedlingen och arbetade som lärare i arabiska för svensktalande, erfarenheter som har utvecklat hennes nu flytande svenska.

– Språket är nyckeln. Men man behöver tid, det går inte prata flytande från början, säger Reema Orfaly.

Läs även: Nästan 1 000 nya ekonomjobb på fem byråer

Bland det första Reema Orfaly gjorde när hon kom till Sverige var att få sin utbildning validerad för att kunna arbeta som ekonom även här. I augusti 2016 flyttade hon till Stockholm. Genom rekryterings- och bemanningsbolaget Novare Potential fick hon en intervju hos Grant Thornton och sedan den 1 december arbetar hon som redovisningskonsult på huvudkontoret på Sveavägen. Resan från Damaskus till Stockholm har dock varit påfrestande, inte minst mentalt.

– Efter att man hittar jobb börjar man känna att man trivs här i Sverige, innan känner man sig stressad. Jag mår väldigt bra just nu, efter att jag fick det här jobbet, säger Reema Orfaly, som i framtiden siktar på att bli ekonomichef.

Fakta

Kriget i Syrien

• Kriget i Syrien är inne på sitt sjätte år och är nutidens värsta humanitära kris.

• Våldet har tvingat över 6,5 miljoner människor att lämna sina hem inne i Syrien.

• 4,8 miljoner barn, kvinnor och män har sökt skydd i grannländerna. Hälften av dem är barn och många är svårt traumatiserade.

Källa: UNHCR

Mer från: , , ,

Mer på civilekonomen.se