Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Mörkhårig man i ljusblå skjorta och mörk kavaj lutar sig mot en trävägg, har har börjat studera

Fler uppsagda börjar studera

Under förra året ökade andelen uppsagda tjänstemän som börjar studera med 60 procent. Nytt studiebidrag för tidigare privatanställda är en förklaring.

Första januari 2019 införde omställningsorganisationen TRR ett studiebidrag till de tjänstemän över 40 år som blivit uppsagda. Under året ökade också andelen uppsagda tjänstemän som börjar studera –  en ökning med hela 62 procent. De mest populära utbildningarna är inom företagsekonomi och pedagogik.

På TRR ser man två huvudorsaker till det ökade intresset bland uppsagda tjänstemän att vidareutbilda sig.

Ett liv på skolbänken

Heltrakad man i rektangulära glasögon pratar om att studera
Lennart Hedström.

— Digitaliseringen i samhället påverkar alla branscher och även den kompetens som företagen efterfrågar. Vår bedömning är att digitaliseringen och införandet av studieersättning ligger bakom ökningen, säger Lennart Hedström, vd TRR.

Den stora ökningen av uppsagda som studerar vidare varierar mellan olika delar av landet, och är störst i storstadsregionerna: I Västra Götaland är ökningen 120 procent, i region Stockholm 116 procent och i region Skåne 83 procent. Ökningen gäller för tredje kvartalet i år jämfört med samma period förra året.

— Att utbilda sig är alltid positivt. Det ökar chanserna till nytt jobb och det stärker individens självförtroende. Därför är det oerhört glädjande att vår satsning på studieersättning har gett resultat, säger Lennart Hedström.

Håll dig anställningsbar

OM STUDIESTÖDET FRÅN TRR

Den som väljer att studera får en ekonomisk utfyllnad mellan CSN-lånet och 70 procent av tidigare lön under två terminer och därefter upp till 50 procent under ytterligare två terminer. För att få möjlighet till studieersättning ska man ha fyllt 40 år vid studiestart. Även personer under 40 år kan dock få stöd.

Kom ihåg Linkedin


Annons:

Vid årsskiftet bildade Civilekonomerna och Jusek det nya fackförbundet Akavia.

 

 

 

 

 

 

 

De fem mest populära utbildningarna

Företagsekonomi
Pedagogik- och lärarutbildning
Hälso- och sjukvård
IT
Samhälls- och beteendevetenskap´

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se