Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Arme med röda Pinocchiofigurer som symboliserar högskolefuskare

Fler högskolefuskare stängs av

Antalet högskolefuskare som blivit avstängda eller varnade har ökat kraftigt. Den vanligaste anledningen är plagiering följt av fusklappar vid tentamen.

En genomgång som myndigheten Universitetskanslersämbetet gjort visar att antalet disciplinärenden 2018 ökat med 51 procent jämfört med 2015. Studenterna har till exempel gjort sig skyldiga till plagiat och använt fusklappar.

Läs om: Studenthälsan hjälper studenter må bättre

— Vi har granskat disciplinärendena vid statliga universitet och högskolor och kan konstatera att det är en kraftig ökning.  Det kan vara så att lärosätena nu är bättre på att upptäcka fusk men det kan även finnas andra orsaker, säger Pontus Kyrk som är jurist vid UKÄ och ansvarig för rapporten Disciplinärenden 2018 vid universitet och högskolor.

UKÄ har bland annat tittat på vad studenterna gjort sig skyldiga till, antal studenter som fått en disciplinpåföljd och delat upp statistiken utifrån kön.

— Kort sammanfattat så är den vanligaste orsaken till att ett lärosäte tar till disciplinåtgärder mot en student plagiering. Näst vanligast är att en student använt fusklapp eller något otillåtet hjälpmedel vid exempelvis en tentamen. Proportionellt sett får fler män än kvinnor disciplinpåföljd.

Läs mer: Så klarar du tentan – utan fusk

UKÄs granskning omfattar de statliga universiteten och högskolorna och de tre större enskilda lärosätena, dvs lärosäten som drivs av andra utbildningsanordnare än staten, Chalmers tekniska högskola, Handelshögskolan i Stockholm och Stiftelsen Högskolan i Jönköping.

De högskolor med högst andel disciplinärenden är Södertörns högskola och Mälardalens högskola där 1,08 procent av helårsstudenterna har fått en varning eller stängts av från undervisningen.

Undantar man de konstnärliga högskolorna är Mittuniversitetet det lärosäte med lägsta andel disciplinärenden, 0,17 procent av helårsstudenterna. Därefter följer Handelshögskolan i Stockholm och Sveriges lantbruksuniversitet, både med en andel på 0,18 procent av helårsstudenterna.

Läs också: Göteborgs Universitet rankas högt


ekonom civilekonom civilekonomerna logotypBli medlem

Även du som är student har nytta av att vara med i facket. Läs mer om att bli medlem och vad facket kan göra för dig.

 

 

Fakta om högskolefusk

Vid varje statligt universitet och högskola finns en disciplinnämnd som beslutar i disciplinärenden.
Disciplinnämndens beslut kan överklagas till förvaltningsdomstolen.
Studenter som gör sig skyldiga till olika typer av fusk eller förseelser kan varnas eller stängas av från studierna upp till sex månader.

 

 

Mer från:

Mer på civilekonomen.se