Fem tips för framgångsrik löneförhandling
Det är sajten utbildning.se som tipsar om fem saker att undvika när du sätter dig vid förhandlingsbordet.
Lägg inte första budet
Eftersom du inte vet vilken nivå din motpart kan tänkas lägga sig på, riskerar du att göra ett stort misstag om du föreslår en för låg (eller för den delen, alltför hög) summa under löneförhandlingen. Försök därför alltid att få motpartern att lägga första budet.
Blanda inte in din privata ekonomi
Argument som, ”Vi har ju köpt en ny villa”, ”vi får barn i november”, ”Jag har studielån att betala av” kan du slopa direkt vid ett lönesamtal. Ditt privatliv är inte och kommer aldrig att vara din arbetsgivares problem.
Läs också: Förhandlingsproffsets tips
Använd inte kollegors lön som ett argument
”Men Karin har ju 33 000 i lön!”. Då kan chefen bara fälla ditt argument med att svara ”Karin är bättre än du”. Upplever du orättvisor i lönenivån, så stå på dig! Men se då till att motivera löneökningen med sakliga argument. Lyft fram din egen personliga arbetsinsats och vilket värde du anser att du skapar för företaget.
Hota inte med uppsägning
Det kan vara lätt att dra till med när alla andra argument tagit slut, men låt det vara det allra sista alternativet. Detta argument bör du nämligen endast ta till under en löneförhandling om du på allvar är beredd att fullfölja varningen.
Läs också: Hur parera struntprat vid löneförhandlingen?
Blanda inte ihop titel med erfarenhet
Relevant arbetserfarenhet väger ofta tyngre än några ord på ett papper. Så var medveten om att en fin titel eller examen inte automatiskt gör dig berättigad till en högre ingångslön. Satsa hellre på att vässa dina yrkesmässiga kunskaper, till exempel genom en kurs eller utbildning, inför nästa lönesamtal, så att du dels kan utföra ditt arbete ännu skickligare, och dels kan visa på en rent praktiskt ökad kompetens inför din arbetsgivare.
Bli medlem
Funderar du på om du har rätt lön? Som medlem kan du kolla lönestatistik och prata lön med våra ombudsmän.