Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Stressad ekonom lutad över ett kaotiskt skrivbord

Fem myter om stress

Före, under och efter ledigheter upplever många att kraven ökar, att fler saker än vanligt ska hinnas med före, eller betas av efter. Det som skulle bli avkoppling blir istället en källa till stress och trevliga aktiviteter kan dessutom också leda till stressreaktioner. Här är fem myter om stress.

Vad är egentligen stress och vad beror den på? Det finns en mängd teorier om hur den uppstår, vem som drabbas och vad man kan göra åt den. Det brittiska managementmagasinet The Training Journal har listat fem vanliga myter om stress:

Stress är dåligt för oss
Ja och nej. Stress är en naturlig reaktion på en farlig situation. Men i lagom dos kan den fungera motivationshöjande, skärpa fokus och effektivitet. För mycket stress är däremot skadligt.

Läs om: Stress kan vara bra

Stress är en psykiskt sjukdom
Nej. Stress är inte en psykiskt sjukdom i sig. Men om vi inte tar tag i den kan för mycket stress under lång tid orsaka psykiska problem, som depression eller ångest. I Storbritannien drabbas en av sex vuxna av psykiska problem orsakade av stress.

Man kan inte kontrollera stress
Man kan inte alltid styra över orsakerna till stress. Men det finns metoder att hantera stress när den uppstår, som att motionera regelbundet, sätta av tid till nöjen, och schemalägg tid då vi inte tillåter oss att bli störda. Även när vi förväntar oss en riktigt stresstopp kan dessa metoder hjälpa.

Läs även: Bli smartare än din mobil

Man blir inte stressad av roliga saker
Jo, även saker som gör oss lyckliga, som att få barn, gifta oss eller börja ett nytt spännande jobb kan orsaka stress. Man bör vara uppmärksam på att det är många faktorer som kan orsaka stress, och att alla reagerar olika.

Man ska inte prata om stress på jobbet
Att tala om stress på jobbet kan vara ett första steg mot en bättre arbetsmiljö och personalhälsa. Det kan också vara bra att ta in hjälp utifrån för att arbeta strukturerat med stressproblematiken.

Läs om: Priset för en dålig arbetsmiljö 


ekonom civilekonom civilekonomerna logotypBli medlem

Är du nyfiken på hur lång semester du kan få? Som medlem har du tillgång till information om förmåner utöver anställningsvillkoren, så kallade enskilda överenskommelser. 

 

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se