Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Biblioteket på Mälardalens högskola i Västerås.

Fem lärosäten ska utbilda utländska ekonomer

Lunds universitet, Mittuniversitetet, Mälardalens högskola, Högskolan Dalarna och Högskolan i Halmstad. Dessa fem lärosäten har fått i uppdrag att bygga upp nya kompletterande utbildningar för ekonomer med utländsk examen.

Totalt ger regeringen i samma veva 19 universitet och högskolor i uppdrag att skapa nya kompletterande utbildningar för personer med utländska utbildningar. Förutom ekonomer handlar det om apotekare, arkitekter, barnmorskor, biomedicinska analytiker, fysioterapeuter, ingenjörer, psykologer, sjuksköterskor, socionomer och systemvetare. Sedan tidigare har också Lunds universitet och Umeå universitet fått i uppdrag att starta kompletterande utbildningar för läkare, Uppsala universitet för apotekare och receptarier och Malmö högskola för tandläkare.

– För personer som kommer till Sverige med en utländsk utbildning kan möjligheten att komplettera den vara avgörande för etablering på den svenska arbetsmarknaden, kommenterar Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning.

Läs även: Handels i Göteborg först med Triple Crown-ackreditering

De nya kompletterande utbildningarna riktar sig till personer med utländsk examen och motsvarar högst två års heltidsstudier. Utbildningarna ska utformas av respektive lärosäte. För ekonomernas del handlar det alltså om Lunds universitet, Mittuniversitetet, Mälardalens högskola, Högskolan Dalarna och Högskolan i Halmstad. Dimensioneringen sker i dialog med utbildningsdepartementet, men det rör sig om alltifrån 30 till 500 platser per utbildning.

Mer från:

Mer på civilekonomen.se