Färre sökanden till höstens civilekonomprogram
Nedgången av antalet sökande till universitet och högskolor fortsätter inför hösten 2017. Det påverkar även landets civilekonomutbildningar som tappat något i popularitet. Enligt färsk ansöknings- och antagningsstatistik från Universitets- och högskolerådet, UHR, har totalt 18 131 personer sökt civilekonomprogrammen på de nio högskolor som har rätt att utfärda civilekonomexamen – en minskning från 19 168 personer inför höstterminen förra året. Torbjörn Lindquist, utredare på UHR, säger att en anledning kan vara det positiva konjunkturläget.
– När arbetsmarknaden går bra brukar intresset bland unga minska för att gå direkt från gymnasiet till högskolan. Man skjuter upp det ett tag. Det kan påverka ekonomutbildningarna som i hög utsträckning har unga sökande, säger han.
Läs även: Brist på lärare hotar ekonomutbildningen
Även Handelshögskolan vid Göteborgs universitet har färre sökanden. Inför denna hösttermin inkom 2 495 ansökningar till ekonomprogrammet med analytisk inriktning, jämfört med 2 563 stycken i fjol. Ännu dystrare ter sig siffrorna på Handels i Stockholm. Lärosätets kandidatprogram Business and Economics hade 3 307 sökande jämfört med 4 393 förra hösten. 1 591 sökte utbildningen i första hand. Förra året var det 2 072 personer. Av dessa har 285 studenter nu antagits, fem färre än förra året.

– Antalet sökande varierar mellan åren och efter att ha ökat rejält de senaste åren upplever vi en tillbakagång. För vår del tror vi att det beror på att vi tydligt kommunicerat lägsta betygsnivå, men vi vet också att det blir vanligare att unga med bra betyg reser utomlands efter gymnasiet. Det är allt större internationell konkurrens om duktiga studenter redan på kandidatnivå, säger Katarina Hägg, ansvarig för externa relationer vid Handelshögskolan i Stockholm.
Läs även: Här är årets rankning av världens universitet
Precis som förra året erbjuder Linköpings universitet det populäraste civilekonomprogrammet i landet med totalt 3 352 ansökningar (plus 562 på de internationella inriktningarna). Utbildningen sticker även ut på ett annat sätt. Med 629 förstahandssökningar är det den mest eftertraktade utbildningen vid Linköpings universitet, följt av läkarprogrammet och industriell ekonomi. Och trots totalt något färre ansökningar än i fjol har Linköping ökat intaget på civilekonomprogrammet, från 164 till 185.
Civilekonomprogrammet vid Örebro universitet hamnar på silverplats med 2 509 ansökningar medan samma program vid Jönköping International Business School (JIBS) får bronspengen med 2 443 sökande. Värt att notera är att civilekonom är den sjätte populäraste utbildningen vid Örebro universitet samtidigt som programmet har fått näst flest ansökningar av alla utbildningar på universitetet i Jönköping.
De två civilekonomprogrammen med minst antal ansökningar till höstterminen finns, likt förra året, vid högskolan i Borås och Luleå tekniska universitet med 1 569 respektive 1 049 aspiranter.
Läs även: Nu är flest ekonomer kvinnor
Hur ser då könsfördelningen ut? Trots att det numera är fler kvinnor som utexamineras inom ekonomiområdet så är det alltjämt fler män än kvinnor som söker till civilekonomprogrammen – denna termin drygt 10 300 män jämfört med 7 700 kvinnor.
Bland de sökande till Handelshögskolorna i Göteborg och Stockholm återfinns också fler män än kvinnor. På Handels i Stockholm är det långt fler män (911) än kvinnor (570) bland alla förstahandssökande till kandidatprogrammet i Business and Economics. Till ekonomprogrammet med analytisk inriktning i Göteborg är fördelningen jämnare. Där står kvinnor för 304 och män för 386 förstahandssökningarna.
Ansökningar till höstterminen 2017
Antal ansökningar till civilekonomprogrammet (förstahandssökande inom parentes):
• Linköpings universitet: 3 352 (629)
• Örebro universitet: 2 509 (318)
• Jönköping University: 2 443 (278)
• Karlstads universitet: 2 039 (293)
• Umeå universitet: 1 782 (276)
• Linnéuniversitetet: 1 751 (275)
• Högskolan i Halmstad: 1 637 (139)
• Högskolan i Borås: 1 569 (164)
• Luleå tekniska universitet: 1 049 (131)
Totalt: 18 131
Källa: UHR
Lunds universitet och Stockholms universitet har rätt att ge civilekonomprogrammet men erbjuder inte programmet i sina ordinarie kursutbud. Ansökningar till dessa institutioner är inte medräknade i totalsiffran.