Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Färre arbetslösa ekonomer

Rapporterna duggar tätt om en allt ljusare arbetsmarknad för ekonomer. Ny statistik från Akademikernas a-kassa (AEA) förstärker den bilden. Betydligt färre civilekonomer är arbetslösa nu jämfört med samma tid förra året.

Det färska statistiken från AEA beskriver läget per den 30 september. Jämfört med augusti ökade antalet ersättningstagare något, vilket är normalt, men det är från en historiskt låg nivå. Förändringen är dessutom så marginell att arbetslösheten ligger kvar 1,6 procent. Totalt är 422 medlemmar i Civilekonomerna utan arbete, fördelat på 226 män och 196 kvinnor.

Jämfört med september i fjol är det en påtaglig minskning. Från 469 till 422 ersättningstagare innebär en minskning med 10 procent på ett år.

Läs även: Ekonomer på topplista över bristyrken

Det är inte bara Civilekonomernas medlemmar som gynnas av högkonjunkturen. Detsamma gäller överlag för akademikerna som grupp (se grafik ovan). Av totalt 690 000 medlemmar fick 10 350 akademiker ersättning från AEA under det tredje kvartalet 2016. Samma period förra året var antalet 11 993, vilket innebär en minskning med 14 procent.

– Antalet ersättningstagare fortsätter att minska och jämför vi med SCB:s siffror ser vi att utvecklingen för våra medlemmar helt och hållet följer utvecklingen för arbetskraften i stort, säger Petter Broman, som arbetar med statistik på Akademikernas a-kassa.

Minskningen är störst bland kvinnorna. Antalet kvinnor som fick ersättning från AEA minskade med 15 procent jämfört med samma period förra året. För män var minskningen 12 procent.

Läs även: Nästan 1 000 nya jobb på fem byråer

Mer på civilekonomen.se