Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
uppslagen dator, vit kaffekopp, block med penna och mobiltelefon på träbord

Fällda ekonomistudenter överklagar: Okunniga, inte brottsliga

De två ekonomistudenter som dömts för att ha köpt aktier och sedan bloggat upp kurserna överklagar tingsrättens dom. Deras försvarare hävdar att de är så okunniga att det inte kan betraktas som ett brott, och att deras aktierekommendationer inte borde ha tagits på allvar.

Enligt Stockholms tingsrätts dom den 15 oktober i år, har de bloggande ekonomistudenterna köpt aktier, bloggat om aktierna och skrivit investeringsrekommendationer under olika alias i flera aktieforum som Redeye, Placera, DI Börssnack och olika Facebookgrupper. Därefter har aktierna sålts långt under det riktpris man själva föreslagit.

Tingsrätten anser att detta skett systematiskt och att syftet varit att ge en skenbar bild av köpintresset för att pressa upp kurserna. Därför dömde tingsrätten de båda studenterna för otillbörlig marknadspåverkan till villkorlig dom och böter, samt förverkande av den vinst på 900 000 kronor de gjort på aktieaffärerna.

Läs mer: Handels satsar på ny utbildning med etik

De dömda studenterna nekar till brott och överklagar domen. Deras försvarare hävdar att de är så okunniga att ingen borde ha tagit deras rekommendationer på allvar. Dessutom var rekommendationerna kompletterade med friskrivningsklausuler där man belyst riskerna med aktiehandel. Tingsrätten anser i motsats till försvararna att friskrivningsklausulerna givit ett skenbart seriöst intryck till rekommendationerna och därmed bidragit till att vilseleda marknaden.

Den ene studentens försvarare skriver i överklagandet att dennes klient inte hade några kunskaper om riktpriser och hur de räknas fram, och att kraven på ”den här typen av amatörmässiga analyser inte ska ställas för högt och att de måste bedömas utifrån de forum de publicerats i”.

Läs också: Så får unga koll på sin ekonomi

Att försäljningen av aktierna skett innan kurserna nått den nivå man rekommenderat, förklaras med ungdom och brist på finansiell uthållighet.

”Försäljningen av innehaven har skett impulsivt vid kursuppgång på grund av hans begränsade resurser som 18-åring”.

Den andra studentens försvarare hävdar i överklagandet att det inte förekommit några oriktiga uppgifter i de inlägg klienten skrivit och att inläggen författats anonymt med en uppmaning att läsaren ska göra sin egen bedömning.

I överklagandet yrkar studenterna på att hovrätten ogillar både förverkandet av de 900 000 kronorna och åtalet i sin helhet, rapporterar Realtid.

Läs även: Hårdare tag mot penningtvätt


Annons:

Bli medlem

Civilekonomerna avser att gå samman med Jusek och bilda ett nytt och modernt fackförbund. Här kan du läsa mer om det planerade samgåendet.

Mer från: , ,

Mer på civilekonomen.se