Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Fackavgiften ska bli avdragsgill igen

Snart ska det gå att dra av fackföreningsavgiften igen. Regeringen och Vänsterpartiet har kommit överens om att verka för att avdragsrätten återinförs i juli nästa år.

Det är vänsterpartiet som i budgetförhandlingarna med regeringen har fått igenom ett återinförande av avdragsrätten för fackföreningsavgiften. Målet är att avdragsrätten ska träda i kraft i juli 2018.

– Det är rimligt och bra eftersom det stöder den svenska modellen som fungerar väl i ett internationellt perspektiv och som bygger på att förbunden fortsätter att ha höga medlemstal och representativitet, säger Civilekonomernas förbundsdirektör Jens Jacobsson.

Läs även: Gränslösa arbetslivet nästa stora utmaning

Om förändringen drivs igenom kommer det att kosta staten cirka 1,33 miljarder 2018, och därefter 2,67 miljarder kronor per år från och med 2019. Cirka tre miljoner fackligt anslutna berörs, inklusive alla medlemmar i Civilekonomerna.

– Vänsterpartiet har arbetat för att återinföra avdragsrätten för medlemsavgiften i fackföreningar sedan den avskaffades av alliansregeringen för tio år sedan. För många innebär avdragsrätten skillnaden mellan att stå utanför facket och att gå med. Vår förhoppning är att fler nu ska ha råd att betala sin medlemsavgift och på så vis stärka den fackliga organisationsgraden, kommenterar Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt.

I dagsläget har arbetsgivarna möjlighet att göra avdrag för delar av arbetsgivarorganisationernas medlemsavgift. Det har däremot inte arbetstagarna. Sjöstedt menar att det skapar en skevhet och maktobalans på arbetsmarknaden.

Läs även: Förtroendet för facket vänder uppåt

I uppgörelsen mellan vänsterpartiet och regeringen ingår också avskaffande av en karensdag i a-kassan. Antalet karensdagar minskar därmed från sju till sex. Detta beräknas kosta 30 miljoner kronor från juli 2018 och därefter 60 miljoner kronor per år med start 2019.

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se