Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Burk med slantar och små penninghögar med en grön växt mot grön bakgrund symboliserar ett val att spara hållbart

Få väljer att spara hållbart

Trots att allt fler tänker på klimatet när det agerar och konsumerar är det fortfarande få som satsar på att spara hållbart, enligt en undersökning som Sifo genomfört på uppdrag av Swedbank.

Under det senaste året har tre svenskar av fyra gjort något för att motverka klimatförändring. Att äta mindre kött, oftare välja miljömärkta produkter och minska sin konsumtion toppar listan på saker man gjort för att minska koldioxidutsläppen. Men trots att sparandet kan vara en viktig faktor i klimatomställningen är det bara sju procent som uppger att de väljer att spara hållbart.

Läs mer: Finanssektorn kan rädda vårt klimat

Viljan att motverka klimatpåverkan är ganska jämnt fördelad över ålders- och inkomstgrupper, men det är vanligare att kvinnor tänker mer på klimatet i sitt agerande än vad män gör.
När det kommer till sparande hittar man däremot inte den distinktionen. Här är bristen på klimattänk lika mellan könen.

Läs även: Ointresse för ekonomi bland unga kvinnor

— Tyvärr är det fortfarande många som inte känner till att man kan påverka klimatet genom sina sparpengar och sitt pensionssparande. Jag är övertygad om att det är ett val som dessutom kan löna sig även för plånboken på sikt. Företag som arbetar medvetet med sin klimatpåverkan har bättre förutsättningar att ge god avkastning över tid än företag som inte gör det, säger Liza Jonson, vd på Swedbank Robur.

Läs också: Svenska finansiärer påverkar

tabell över hållbart sparande


ekonom civilekonom civilekonomerna logotypBli medlem

Vill du maximera din tjänstepension? Som medlem i Civilekonomerna får du många förmåner, du kan bland annat ta del av vår pensionsskola. 

 

 

 

 

 

 

Mer från:

Mer på civilekonomen.se