Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Rött utropstecken lutad mot grå vägg som symbol för att kunna löneförhandla framgångsrikt

Få ditt arbete att synas

Chefen behöver se dina prestationer för att du ska kunna löneförhandla framgångsrikt. Att bara jobba på räcker inte som strategi, du måste göra dig synlig i organisationen.

Att göra ett bra jobb väger tungt när chefen bedömer om det är aktuellt med löneförhöjning. Men det räcker inte – chefen måste också verkligen se vad du gör.

Blond kvinna pratar om att löneförhandla
Kristina Bexelius.

– Många tror att det man presterar uppmärksammas och syns mer än vad det gör. Men chefen har fullt upp med sitt. Att bara ”gno på” och tänka att det räcker med kontinuerlig leverans är ingen bra strategi. Att leverera är självklart, men du måste göra dig synlig i organisationen, säger Kristina Bexelius på ledarskaps- och kommunikationsbyrån Innerbrand. 

Löneförhandla: Visa vilket ansvar du tar på jobbet

Hon rekommenderar att du tänker i ”storytelling”, alltså att berätta historier om exempelvis framgångsrika projekt.

– Ett bra sätt att få uppmärksamhet för det du och dina kollegor gör, som dessutom bygger stolthet internt, är att prata med varandra om vad ni gör och åstadkommer. 

Föreslå också regelbundna uppföljningsmöten, det är ypperliga tillfällen att lyfta fram dina och andras insatser för chefen. Var noga med att peka på det värde du och ditt team har skapat, inte bara vad ni gjort rent praktiskt. 

Chefen behöver uppmuntra det egna ansvaret

Släpp också jantelagen, utgå från att din chef och dina kollegor är intresserade av det du åstadkommit. Kan du peka på att du har gjort något som fungerat bra, så gynnar det hela företaget och kommer alla tillgodo i slutändan.

– Ett bra sätt att göra sig synlig för chefen är det klassiska – att visa att du är engagerad. Erbjud dig att driva ett projekt som du är intresserad av eller att genomföra en förbättring du ser. Var inte rädd för att komma med förslag. Kom ihåg att chefen inte är någon tankeläsare – vill du ha något så måste du be om det. 

Det är också bra om det går att peka på en oväntad bieffekt i arbetet, eller om ni har arbetat på ett helt annat sätt än vanligt. Det som överraskar eller sticker ut är lättare för chefen att lägga märke till.

Vad motiverar dig att göra ett bra jobb?


Annons:

Bli medlem i Akavia.

 

 

 

 

Mer från: , ,

Mer på civilekonomen.se