Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Få arbetsgivare läser cv:n före intervjun

Färre än hälften av landets arbetsgivare kollar ditt cv innan intervjun, trots kompetensbristen. Det visar en färsk undersökning.

En undersökning från rekryterings- och bemanningsföretaget TNG visar att närmare 57 procent av de svenska cheferna inte har läst, eller är insatta i jobbsökares cv när det är dags för anställningsintervju.

Läs också: Elva heta rekryteringstrender

– Det finns många engagerade chefer idag runtom på svenska företag, men vi ser också att många ledare har allt mindre tid idag att förbereda sig inför anställningsintervjuer, säger Åsa Edman Källströmer, vd på TNG.

TNG har undersökt över 1 500 jobbsökare i Sverige med fokus på hur de upplever chefer under rekryteringar. TNG har även tittat på transparens, kandidatupplevelse och återkoppling under en rekryteringsprocess.

Läs också: Här är hetaste cv-trenderna

På påståendet “Det har hänt att chefen inte är påläst på mitt cv” bekräftade närmare 850 respondenter påståendet, medan 16 procent inte tyckte att yttrandet stämde. Resultatet är nedslående då de flesta företag idag nämner kompetensbrist som ett hinder för fortsatt tillväxt och utveckling. Med chefer som inte engagerar sig i blivande medarbetare eller rekryteringsprocessen kommer det ta längre tid för företag att hitta rätt kompetens och fortsätta utvecklas.

Läs också: Civilekonomernas tips om att skriva cv

– Det är synd då intervjun ofta är den första riktiga inblicken i företaget som en jobbsökare får, och att då möta en chef som inte läst på ett CV eller tagit sig tid att förbereda sig, uppfattas negativt av kandidater. Idag är det kandidaternas marknad och chefer måste stå på tå för att få in rätt medarbetare och verkligen prioritera det personliga mötet. Annars väljer många jobbsökare att avbryta sin ansökan eftersom de upplever att deras blivande chef var oengagerad.

Läs också: Erfarna chefer mest eftertraktade

I samma undersökning uppger 83 procent av respondenterna att företagens rekryteringsprocesser är för långsamma, något som även det bidrar till att jobbsökare hoppar av rekryteringar eller väljer andra företag.

Mer från:

Mer på civilekonomen.se