Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
2,8 miljoner svenskar är medlemmar i världens största yrkes- och karriärnätverk.

Experternas bästa tips: Så blir du hittad på Linkedin

Mats Kullenberg, vd för Dreamwork, och Linda Björck, Linkedinexpert, vet hur du ska göra för att bli synlig för arbetsgivare och hittad av rekryterare. Vi har sammanfogat deras expertis till tio tips som optimerar din Linkedin-profil.

– Det är en större fördel om du är där än om du inte är där. Ju mer aktiv du är på Linkedin, desto mer berättar du om dig själv, säger Mats Kullenberg, vd för Dreamwork, som är ett Linkedin-certifierat rekryteringsföretag och stora inom ekonomrekrytering.

Linda Björck, Linkedinutbildare i egna företaget SmartBizz, rekommenderar också att man försöker att vara så aktiv som möjligt. Man ska heller inte vara rädd för att tacka ja till förfrågningar från personer som man inte känner, menar Björck.

– Men behöver ett större nätverk än bara de som man känner i verkliga livet. Det handlar mer om hur man vill att nätverket ska se ut. Vilka personer behöver jag?

Läs även: Här är orden du bör undvika i din Linkedin-profil

Kullenberg och Björck är källa till de här tio tipsen för att bli hittad på Linkedin.

  1. Bild. En självklarhet på Linkedin. Fotot ska visa ditt aktuella och professionella jag och vara tagen med bra ljus och utan störande moment.
  2. Rubrik/yrkestitel. Använd utrymmet under ditt namn för att tydliggöra din roll eller situation. Ju fler titlar som passar in på din profil, desto större sannolikhet att rekryteraren hittar dig.
  3. Sammanfattning. Detta är inte ett utrymme för att skriva ditt fulla cv. Håll dig kort och var personlig. De ord du använt i rubriken för att beskriva dig själv bör finnas med även i sammanfattningen.
  4. Sökoptimering. Tänk på sökord/nyckelord som du vill förknippas med och som är specifika för din bakgrund. Ett tips är att titta på platsannonser för att se vilka ord som används för att beskriva din yrkesprofil.
  5. Up to date. Hela profilen ska alltid vara uppdaterad. Det gäller allting från sammanfattning till utbildningar, arbetslivserfarenhet, ideella uppdrag, utmärkelser med mera. Hela vägen ner till botten.
  6. Statusuppdatering. Vill du visa dig som expert inom ditt område? Dela med dig av en intressant artikel, ett blogginlägg eller en nyhet om företaget du jobbar på. Varför inte inleda diskussioner på andras inlägg eller i grupper som du är med i?
  7. Arbetslivserfarenhet. Finns företaget du arbetat för på Linkedin kommer detta upp automatiskt i en lista under fältet när du fyller i företagsnamn. Företagets logga gör din profil mer tydlig och lättöverskådlig. Skriv inte bara namnet på företaget du jobbat för, utan även vad företaget står för.
  8. Rekommendationer. Trovärdigheten på din profil stärks när andra intygar din kunskap. Rekommendera andra och få en rekommendation tillbaka. Våga be om rekommendationer från chefer, kollegor och andra du samarbetat med. Kan ses som en ersättning för de klassiska tjänstgöringsintygen.
  9. Grupper. Gå med i grupper för att utveckla relationer med personer i samma bransch som du. Grupperna du är med i syns också på din profil och visar att du är intresserad och engagerad i branschfrågor.
  10. Nätverk. Importera kontakter från dina e-postkonton eller använd sökfältet för att hitta kunder, kollegor och vänner. Inför ett möte eller intervju kan du förbereda dig genom att titta på personens Linkedinprofil. Kanske har ni gått på samma skola eller har gemensamma kontakter.

Läs även: Nio Linkedin-tips för att hitta nytt jobb

Här är också två bonustips från Linda Björck om nya Linkedin-funktioner som är bra att känna till:

Video. Vill du visa vem du är? Ge en bättre bild av din personlighet och effektivare lyfta fram din kunskap och expertis? Linkedin har nu gjort det möjligt att ladda upp filmklipp, via både dator och telefon, direkt på plattformen. Räckvidden blir bättre än att gå via en extern tjänst som Youtube eller Vimeo. Du hittar funktionen där du gör statusuppdateringar.

Dolt intresse. Via funktionen Career interests låter Linkedin användare signalera att de letar efter nytt jobb och är öppna för att bli kontaktade, men personerna är synliga endast för de rekryterare som använder LinkedIns premiumversion, Recruiter. Det visade intresset blir inte synligt hos nuvarande arbetsgivare. Career interests nås via fliken jobs.

Läs även: Bästa tidpunkten att skicka in din jobbansökan

Linkedin

  • Linkedin är världens största yrkes- och karriärnätverk med över 450 miljoner medlemmar, varav drygt 2,8 miljoner i Sverige.
  • Närvaron på Linkedin ökar (34 procent av männen och 26 procent av kvinnorna i Sverige), men förhållandevis få är dagliga användare (3 procent).
  • Fler män än kvinnor använder Linkedin. 22 procent av männen och 19 procent av kvinnorna i åldern 16–25  år. 52 procent av männen och 40 procent av kvinnorna i åldern 26–35 år. Användandet sjunker sedan med stigande ålder.
  • Bland de som arbetar är det 40 procent som någon gång använder Linkedin. Bland dem som studerar är motsvarande siffra 21 procent.
Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se