Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Experter inte bättre än sparare på att spå börskurser

Finansiella experter, studenter och aktiesparare är lika dåliga på att förutspå börsens framtid, visar ny studie från Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. "Det kan vara en förklaring till att börsen reagerade så sent på coronakrisen" menar forskare.

I en studie som nyligen publiceras i den brittiska tidskriften The Journal of Prediction Markets har forskaren Magnus Jansson, ekonomie magister och fil. dr i psykologi, undersökt betydelsen av finansiell expertis för att förutsäga värdeutvecklingen på aktier. I studien fick finansiella experter, studenter och medlemmar i Aktiespararna göra prognoser för börsutvecklingen på tre månaders sikt och på två års sikt.

Skuldfri med aktier?

Resultatet visar att det inte finns någon avgörande skillnad mellan de olika gruppernas prognoser. Däremot har finansiell expertis betydelse för att göra riskbedömningar av aktieindex och säkerställa riskjusterad avkastning.

porträtt man snedbena Magnus Jansson
Magnus Jansson.

– Teorin om aktiemarknadens effektivitet verkar på det stora hela stämma: det är svårt att förutse aktiemarknaden även i ett kort tidsperspektiv oberoende om du är en expert eller lekman, säger Magnus Jansson.

Det kan till och med vara en nackdel att ha erfarenhet och kunskaper:

– Man har samlat in väldigt mycket information som till stor del har inte något prediktivt värde för att förutsäga aktiemarknaden. I många fall riskerar det endast att skapa en överdriven tilltro till den egna förmågan, säger Magnus Jansson.

Fällda ekonomistudenterna överklagar: Okunniga – inte brottsliga

Det skulle kunna vara en förklaring till att aktiemarknaden reagerade så sent på coronakrisen och att aktiekurserna var stabila långt in i krisen innan de sjönk dramatiskt.

– I det här fallet kan det tyckas naturligt att det är svårt att förutsäga marknaden med hänsyn till att det trots allt handlar om ett relativt nytt och okänt virus som inte följer några ekonomiska modeller. Samtidigt handlar finansiell expertis mycket om att vara generalist och att värdera olika risker för att skapa en helhetsbild om hur ekonomin och aktiemarknaden på sikt kan komma att påverkas, för att ta höjd för det.

Fondförvaltare med hållbarhet i sikte

Artikeln ”The Contested Significance of Financial Expertise in Predicting Short- and Long-term Risk and Return on the Stock Market” finns att läsa i The Journal of Prediction Markets.

Magnus Jansson är ekonomie magister och fil. dr i psykologi. Han forskar kring beslutsfattande och ekonomiska bedömningar vid Gothenburg Research Institute på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.

Investera i investmentbolag

 

 


Annons:

Bli medlem i Akavia.

 

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se