Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Excel upp i topp på listan över hetaste kompetenserna för ekonomer

Excel har flugit ända upp i topp på listan över de hetaste kompetenserna och egenskaperna för ekonomer. Det framgår av den årliga listan från Utbildning.se som återigen granskat aktuella jobbannonser.

Goda kunskaper i engelska, noggrannhet och analytisk förmåga står också mycket högt i kurs bland arbetsgivare som letar efter ekonomer. När det gäller tekniska hjälpmedel förväntas ekonomer, utöver kalkylprogrammet Excel, även behärska bokföringsprogrammet Visma som återfinns lite längre ned på listan, på 14:e plats. Analysverktyget Cognos, har tagit sig in på 19:e plats.

Läs även: IT-koll allt viktigare för en controller

Att Excel-kompetens i allt större utsträckning börjat betraktas som ett grundläggande krav ute på arbetsplatserna märks redan på högskolorna. Handelshögskolan i Göteborg införde i höstas en onlinekurs i Excel som obligatorisk del av utbildningen och JIBS i Jönköping har i vinter erbjudit samma Excel-kurs till sina ekonomstudenter. ”Genom åren har vi ofta fått frågan: hur kan ni sätta ut studenter från Handelshögskolan som inte kan Excel”, konstaterade Peter Rosén, programansvarig för logistikprogrammet i Göteborg, i en intervju med Civilekonomen från i höstas.

– Vi är inte förvånade över att se Excel i topp. Programmet är ett så dominerande verktyg för ekonomer samtidigt som många inte har fått utbildning i att hantera programmet på ett effektivt sätt. Att Excel är det dominerande verktyget understryks också av att övriga egenskaper på den övre delen av listan, bortsett från engelskan, får ses som personlighetsegenskaper och inte arbetsverktyg, kommenterar Marcus Andersson på utbildningsföretaget Learnesy som ligger bakom Excel-kursen som används på Handelshögskolan och JIBS.

Läs även: Nu måste alla ekonomer lära sig Excel

Förra året var erfarenhet överlägsen etta på listan. I år nämns inte erfarenhet över huvud taget på topplistan. Men det beror inte på att arbetsgivarna slutat värdera erfarenhet utan på att Utbildning.se, som är Sveriges största söktjänst för kompetensutveckling, i år valt att fokusera främst på personliga egenskaper/personlighetsdrag (prestigelös, noggrann, engagerad) och saker man kan lära sig under en kortare utbildning (Excel, samarbetsförmåga, kommunikation).

Madeleine Lindahl.

– Vi vill uppmuntra till kompetensutveckling och lärande. Budskapet är att man snabbt kan öka sin attraktionskraft på arbetsmarknaden och på så sätt uppmuntra och hjälpa människor att lättare nå sitt drömjobb, förklarar Madeleine Lindahl som är kommunikationschef på Utbildning.se

– Självklart efterfrågas både erfarenhet och universitetsutbildning i princip i alla arbetsannonser, liksom god förmåga att utrycka sig i tal och skrift. Det är inget unikt för ekonomer utan gäller de allra flesta yrken i dag, tillägger hon.

Läs även: Digital kompetensutveckling nya hårdvalutan

Utbildning.se har i år granskat totalt 622 aktuella jobbannonser. Annonserna gäller jobb som koncerncontroller, financial controller, accounting controller, internrevisor, miljöekonom, business controller, finansekonom, samhällsekonom, produktionsekonom, fastighetsekonom, revisor, redovisningsekonom, nationalekonom samt controller. Jobben finns över hela landet, både inom privat och offentlig sektor.

Hetaste kompetenserna 2017

 1. Excel 39,5 %
 2. Engelska 39 %
 3. Noggrann 33 %
 4. Analytisk 30 %
 5. Strukturerad 26 %
 6. Kommunikativ, driven 23 %
 7. Självgående 18,5 %
 8. Prestigelös 18 %
 9. Samarbetsförmåga, trygg, initiativrik 16 %
 10. Ansvarstagande 15 %
 11. Flexibel 14 %
 12. Social 12 %
 13. Förmåga att bygga relationer 10 %
 14. Visma 9 %
 15. Engagerad 8,5 %
 16. Självständig 8 %
 17. Prioriteringsförmåga 7,5 %
 18. Ambitiös 3,5 %
 19. Cognos 3 %
 20. Strategisk 2,5 %

Källa: Utbildning.se

Mer från: , ,

Mer på civilekonomen.se