Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

”Excel – ekonomens hammare”

Excel är för ekonomen vad hammaren är för snickaren, enligt Marcus Andersson på Learnesy. Nu levererar bolaget sin onlinekurs i Excel till norska Norwegian Business School BI, Europas näst största handelshögskola. Totalt får tjugotusen studenter möjlighet att lära sig kalkylprogrammet – när och var de vill. 

Excel toppar listan över heta kompetenser för ekonomer. Trots det saknar en hel del studenter och yrkesverksamma ekonomer kunskap i kalkylprogrammet. Det vill utbildningsbolaget Learnesy råda bot på. Deras onlinekurser i Excel används bland annat av Handelshögskolan i Göteborg, Jönköping International Business School (JIBS), Högskolan i Halmstad, Mälardalens Högskola och många yrkeshögskolor. Nu är det norska studenters tur.

Läs mer: Hur du behåller din anställningsbarhet

Marcus Andersson

– Excel är ett självklart analysverktyg för ekonomer. Så det här kontraktet betyder otroligt mycket, det öppnar upp den norska marknaden för oss och även universitet i andra länder har visat intresse, säger Marcus Andersson.

Allt fler företag efterfrågar också onlinekurser i Excel för sina medarbetare. Medarbetare som kan arbeta effektivt i Excel innebär större kostnadseffektivitet i verksamheten. 

Learnesy erbjuder e-learning kurser som består av många korta 1-3 minuter långa lektioner, med övningsfiler och kunskapstester. Den som klarar kursen får ett diplom ”och vi uppmanar våra kursdeltagare att lägga in det på sin Linkedin-profil”. 

Läs om: Boosta din Linkedin-profil

Excelkursen lär ut grunderna så att du kan göra allt från att analysera stora databaser till att presentera grafer eller en balansräkning. De flesta affärssystemen erbjuder idag möjligheten att exportera siffror till Excel men man kan behöva snygga till dokumenten eller lägga till siffror. Det finns dessutom många smarta knep som spar mycket tid – om man känner till dem. 

Vad är nytt?

– Vi har vidareutvecklat vår baskurs men också arbetat med bredda vårt erbjudande med flera specialiseringskurser så som pivottabeller, funktioner, PowerQuery, Power BI och till och med grundläggande programmering i Python.  Vi vill att våra användare skall kunna lära sig allt från att skapa och analysera  tabeller, använda enkla och avancerade funktioner samt koppla upp sig mot olika datakällor för visualisera och analysera stora datamängder – vilket skall möjliggöra att de kan få insikt de inte hade förr och fatta riktigare beslut på ett mer effektivt sätt.

Hur tillägnar jag mig kunskaperna bäst?

– Du behöver ha självdisciplin och sätta upp en struktur. Genom att kurstillfällena är såpass korta kan du avsätta en kvart under arbetsdagen, det räcker. Sätt också upp ett mål som motiverar dig. Och kom ihåg, repetition är kunskapens moder. Är det något du har glömt när du står inför ett problem – gå tillbaka till en av våra lektioner och se de på nytt, föreslår Markus Andersson. 

Läs också: Ekonomer ska vara detaljmedvetna

 

 

 

 

Mer från: , ,

Mer på civilekonomen.se