Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Ihopprullad examen i rött sidenband på bokhög som illustrerar en av de viktigaste kompetenserna för ekonomer

Examen och Excel viktigaste kompetenserna hos ekonomer

De viktigaste kompetenserna hos ekonomer är att ha en examen och behärska Excel. Det framgång av en undersökning som analyserat vad som söks i platsannonserna. Antalet platsannonser har ökat men konkurrensen om jobben har hårdnat.

Undersökningen från Utbildning.se visar att de egenskaper man främst söker bland ekonomer handlar om ordning, struktur och noggrannhet. I lägre grad efterfrågar man egenskaper som självsäkerhet, relationsskapande och förmågan att lösa problem.


Annons: Lär dig de snabbaste, smartaste, snyggaste och säkraste sätten att arbeta med Excel. Excel för självlärda.


Av de kompetenser som efterfrågades mest låg examen i topp, följt av kunskaper i Officepaketet och då främst Excel. Det framgår av en undersökning från Utbildning.se. Den tredje mest efterfrågade kompetensen är detaljmedvetenhet.

Läs mer: Excel är ekonomens hammare

”I toppen ser vi att kompetenser som handlar om att strukturera arbetet tillsammans med utbildning är i topp. På första plats har vi som vanligt examen, på andra plats hittar vi office-paketet där Excel står för 85 procent av de efterfrågade programmen”, skriver Utbildning.se i en kommentar till undersökningen.

Andra egenskaper som efterfrågas, men i någon lägre grad, är driven och strukturerad. Enligt Utbildning.se brukar egenskapen driven, ligga i topp när de undersökt platsannonser i andra branscher, men för ekonomer hamnar den alltså på femte plats.

Läs också: Håll dig anställningsbar

Bland de egenskaper som förekommer minst i platsannonser efter ekonomer hittar vi problemlösare och servicekänsla.

När undersökningen genomfördes fann man betydligt fler platsannonser där man söker ekonomer, jämfört med de två föregående åren. För redovisningsekonomer tycks marknaden vara i balans, medan en tuffare arbetsmarknad spås för finansanalytiker. För ekonomiassistenter är konkurrensen om jobben hårdast på mindre orter.

Läs även: God arbetsmarknad

Topplista – Topp-20 hetaste kompetenserna för ekonomer 2019

 

1. Examen  43,7 %
2. Office-paketet  34,7 %
3. Detaljmedveten  34,6 %
4. Strukturerad  25,0 %
5. Driven  24,6 %
6. Självständig  20,5 %
7. Positiv  20,0 %
8. Ansvarsfull  16,4 %
9. Social  16,1 %
10. Flexibel  15,9 %
11. Pedagogisk  14,8 %
12. Samarbetsvillig  13,1 %
13. Analytisk  12,0 %
14. Självsäker  12,0 %
15. Stresstålig  11,0 %
16. Relationsskapande  10,0 %
17. Strategisk  9,3 %
18. Budgetansvar  6,8 %
19. Servicekänsla  6,7 %
20. Problemlösare  5,9 %

 


Bli medlem

Civilekonomerna avser att gå samman med Jusek och bilda ett nytt och modernt fackförbund. Här kan du läsa mer om det planerade samgåendet.

 

OM UNDERSÖKNINGEN

Undersökningen genomfördes i slutet av juni då bland 1059 platsannonserdär man sökt ekonomer,  nationalekonomer, finansanalytiker, redovisningsekonomer, ekonomiassistenter. Däremot ingick inte utvecklare, projektledare eller marknadsförare i den här undersökningen.Utbildning.se ingår i Educations Media Group AB.

Mer från: , ,

Mer på civilekonomen.se